• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Bitlis'te türbelere neden sahip çıkılmıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS -7 bin yıllık tarihe sahip olan Bitlis’te ulunan tarihi eserlere ve türbelere sahip çıkılmaması halkın tepkisine neden oluyor.  Defalarca basın yoluyla dile getirilmesine rağmen, yetkililerin duyarsız kalması halk arsında ‘tarihi mekânlara ve türbelere neden sahip çıkılmıyor?’ tepkisine neden oldu.

“Eyüp El Ensari’nin kardeşi Feyzullah el Ensari’nin türbesi görenlerin içini acıtıyor.”
İpek Yolunun geçiş noktası olması nedeniyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Hz. Zülküf Peygamberden Feyzullah El Ensari’ye kadar birçok Peygamber, sahabe ve evliyaları bağrında barındıran Bitlis kentindeki tarihi eserlerin ve türbelerin hali içler acısı.

Kimi türbeler ve tarihi yerler madde bağımlılarının mekânı haline gelirken, kimi yerlerde definecilerin ve tarihi eser kaçakçılarının hedefi haline gelmiş durumda. Kente yaşayan insanların çoğu da tanıtımı yapılmadığı için buralarda metfun bulunan evliyalardan habersiz yaşıyor.

Hz. Peygamber Aleyhi Selat-u Vesselam’ı 7 ay gibi bir süre evlerinde misafir eden ve İstanbul’da metfun bulunan Eyüp El Ensari’nin kardeşi Feyzullah el Ensari’nin türbesi görenlerin içini acıtıyor. Duvar sıvalarının döküldüğü, hiçbir bakımın yapılmadığı türbe çürümeye terk edilmiş durumda.

Türbelerin durumu görenler ise, manevi turizmin en önemli ayağı olan türbelerin yok olmayla karşı karşıya kaldığını belirtiyorlar. Bitlis’te var olan birçok türbenin kaderi Feyzullah el Ensari türbesinden farklı değil.

Hz. Zülküf Peygamberin mezarının bulunduğu 5 bin yıllık mircatlık mezarlığı ise, tarihi eser kaçakçıların ve definecilerin mekânı haline gelmiş. Yıllarca konuyu dile getirmelerine rağmen yetkililerin duyarsız olduğunu iddia eden Zeydan Mahalle Muhtarı Hikmet Kandemir, manevi turizmin yok olduğu türbelerin, tarihi eserlerin bu şekilde kullanılmasını ve sahipsiz bırakılmışlığını kınadıklarını belirtti.

"Yetkililer, tarihe ve kültüre karşı duyarsız"
Kandemir, “Bugüne kadar defalarca basın yoluyla türbelerin ve tarihi eserlerin sahipsizliğini dile getirdik.  Fakat hiçbir şekilde yetkililer buna duyarlı davranmadı. Bu sorumluluk; Bitlis Valiliği, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Kültür Turizm İl Müdürlüğü, Bitlis İl Müftülüğü başta olmak tüm yetkili kurumlara aittir.” diye konuştu.

Tarihi eserlere ve türbelere sahip çıkılması için yetkililere çağrıda bulunan Kandemir, tarihine ve kültürüne sahip çıkamayanların, halkına sahip çıkamayacağını sözlerine ekledi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir