• DOLAR 32.571
  • EURO 34.993
  • ALTIN 2441.78
  • ...
Kudüs`te gerginlik gittikçe tırmanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İşgal askerlerinin 1967`den beri ilk kez Mescid-i Aksa`nın mihrabının bulunduğu bölüme girmesinin ardından Kudüs`te tansiyon her geçen gün yükselirken, bugün Batı Kudüs`te bir sinagoga düzenlenen saldırıda 4 israillinin ölmesi şehirdeki gerilimi iyice artırdı.

Kudüs`te giderek tırmanan olayların fitilini ateşleyen ise geçen Temmuz ayında 16 yaşındaki Filistinli Muhammed Ebu Hudayr`ın, sabah namazına giderken evinin yakınındaki camiden kaçırıldıktan sonra Yahudi yerleşimciler tarafından yakılarak şehid edilmesi oldu.

Kudüs`de iki hafta süren çatışmaların akabinde, işgal askerleri, Kudüs`ün tüm Arap mahallerine düzenlediği gece baskınlarıyla yüzlerce Filistinliyi gözaltına aldı.

Olaylar devam ederken, israilin 8 Temmuz`da Gazze`ye başlattığı "Koruyucu Hat" adlı askeri operasyonunda aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu iki bin 157 Filistinli hayatını kaybetti.

Kudüs`te israilli bir otobüs firmasında şoför olarak çalışan Filistinli Hasan Yusuf er-Ramuni, pazar akşamı otobüste boynundan asılmış halde ölü bulundu. İşgal polisi otopsi neticesinde vak`ayı "intihar" olarak açıklarken, Filistinliler intihar iddiasına inanmadı ve olayın Yahudiler tarafından yapıldığını belirtti. Doğu Kudüs`ün çeşitli bölgelerinde, İşgal polisi ile Filistinliler arasında çatışmalar çıktı.

Filistinliler`in son dönemde artan tepkileri ve gösterilerine neden olan en önemli olay ise işgal askerlerinin 2 hafta önce Mescid-i Aksa`nın mihrabını postallarıyla çiğnemesi oldu. İşgal askerlerinin bir grup Yahudi`yi Aksa`nın Müslümanlara mahsus bölümüne almasına tepki gösteren Filistinliler ile işgal askerleri arasında çıkan çatışmalar tüm Kudüs`e yayıldı.

İşgal askerleri ile Filistinliler arasında Mescid-i Aksa`nın avlusunda çıkan çatışmalarda 27 kişi yaralandı. Bu sırada Aksa kompleksi içinde bulunan Kıble Camisi`ne sığınan Müslümanları kovalayan işgal askerleri de Kıble Camisi`ne postallarıyla girerek çok sayıda göstericiyi tartakladı. Askerlerin müdahalesi sırasında cami içerisindeki Kur`anı Kerimlerin etrafa saçıldığı görüldü.

Mescid-i Aksa`da yaşanan gerginlikler sona ermeden, aynı gün içinde Doğu Kudüs`te Filistin ile israil arasında 1967 savaşındaki yeşil hat olarak adlandırılan 1 nolu anayolda, 1 Filistinlinin aracını israilli yayaların üzerine sürmesi üzerine, olay yerine gelen polis, Filistinli sürücüyü vurarak şehid etmişti.

Öte yandan, israillilerin üzerine aracını sürdüğü iddiasıyla polis tarafından vurularak öldürülen Filistinli İbrahim el-Akari’nin evinin çevresinde toplanan Filistinliler`e işgal askerlerinin müdahalesi sonucunda 20 Filistinli yaralanmıştı. Doğu Kudüs’teki Şufat Mülteci Kampı`nda işgal askerleri ile Filistinliler arasında geçtiğimiz hafta başlayan çatışmalar 3 gün devam etti.

Kudüs`te işgal askerlerinin 30 Ekim`de Mescid-i Aksa`yı kapatmasıyla Filistinlilerle işgal askerleri arasında intifadayı andıran ve batı basınında "üçüncü intifada mı başlıyor?" başlıklı makalelerin yayımlanmasına yol açan çatışmaların başlamasından sonra, terörist israil hükümeti güvenlik tedbirlerini en üst düzeye çıkardı.

Hayatın normal akışının bozulduğu Kudüs`te hemen hemen her köşe başında kurulan polis noktalarında ellerinde ağır silahlar taşıyan askerler göze çarparken, araçları durdurulan çok sayıda Filistinli uzun süreli sorguya tabi tutularak, aramalara maruz kalıyor.

Siyonist yahudiler, içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu`s-Sahra Camisi`nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa külliyesinin altında, "Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu" iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir