• DOLAR 32.452
  • EURO 34.753
  • ALTIN 2436.25
  • ...
Muayenesiz traktörler için son gün 31 Aralık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Traktör muayene ve trafik cezası gecikme bedellerinin yeniden yapılandırılmasından sonra traktör sahiplerinin 4 yıl gecikmiş bir traktör için 203 lira yerine, 25 lira ödeyeceği avantajlı dönem 31 Aralık’ta sona eriyor.

İznik Ziraat Odası ile ortaklaşa yapılan çalışmayla TÜVTÜRK; 21 Kasım Cuma gününden itibaren mobil istasyonlarıyla İznik köylerindeki traktör sahiplerine hizmet sağlayacak. İznik’te bu hizmetten toplam 31 köy faydalanacak.

Türkiye’de mevcut kanunlara göre, 3 yaşını aşmış traktörlerin, her 2 yılda bir muayene edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde, traktör sahipleri, araçlarının trafikten men edilmesine kadar birçok yaptırımla karşılaşabiliyor. Resmi verilere göre, ülkedeki traktörlerin yüzde 80’inin geçerli bir muayenesi bulunmuyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de periyodik muayeneye gelmeyen araç cinsi olarak, muayene istasyonlarının uzaklığı, iklim koşulları gibi nedenlerden dolayı traktörler öne çıkıyor. TÜVTÜRK’ün başlattığı uygulama, bu gerekçelerle muayenesini yaptıramayan traktör sahipleri için önemli bir fırsat oluşturuyor. Ayrıca, 11 Eylül 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra yürürlüğe giren ve kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak adlandırılan 6552 sayılı kanun düzenlemesi de özellikle uzun zamandır muayenesini yaptırmamış traktör sahipleri için bir başka önemli fırsat.

Traktör muayene gecikme cezalarındaki düzenlemede son gün 31 Aralık

Düzenlemeye göre, muayene, trafik, otoyol, köprü geçiş cezası gecikme borcu olan tüm traktör sahiplerinin gecikme tutarları indirimli oranlarda hesaplanacak. Örneğin araç muayene gecikme ücretinin oluştuğu dönem ve süreye göre borç tutarının yaklaşık yedide biri oranında indirimlerle ödenebilecek. 1 yıl gecikmiş bir traktör için, 51 TL gecikme cezası yerine yaklaşık olarak 9 TL, 2 yıl gecikmiş bir traktör için, 102 TL yerine 15 TL, 4 yıl gecikme için, 203 TL yerine 25 TL ödeyecek. 10 yıldır muayeneye gelmeyen bir traktörün ödeyeceği gecikme cezası ise, 510 TL yerine, yaklaşık olarak 62 TL’ye inecek. Düzenleme, yürürlüğe girmesinden itibaren 31 Aralık 2014 tarihine kadar geçerli olacak.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir