• DOLAR 32.579
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2460.243
  • ...
Erdoğan Cezayir`e ve Ekvator Ginesi`ne gidecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, 19 Kasım`da bakanlar ve işadamlarından oluşan bir heyetle Cezayir`i ziyaret edecek.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika ile görüşecek Erdoğan, Başbakan Abdülmalik Sellal`i kabul edecek.

Ziyaret kapsamında gerçekleştirilecek ikili ve heyetler arası görüşmelerde, ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alınması, bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunulması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın Cezayir ziyareti, mükemmel seviyedeki iki ülke ilişkilerinin teyit edilmesini ve yeni işbirliği alanlarının keşfedilmesini sağlayacak.

Kökleri yüzyıllara dayanan, güçlü kardeşlik ve dostluk bağları bulunan Cezayir ile Türkiye`nin önemli ekonomik ortaklıkları bulunuyor.

Erdoğan`ın başkanlığında, bazı bakanların da yer aldığı geniş bir heyet, Ekvator Ginesi`nin ev sahipliğinde, 19-21 Kasım`da Malabo`da gerçekleştirilecek "II. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi"ne de katılacak.

Afrika Birliği Komisyonu (AfB) ile işbirliği içinde düzenlenen zirveye, çoğunluğu cumhurbaşkanı veya hükümet başkanı düzeyinde çok sayıda ülke liderinin katılması bekleniyor.

"Ortaklığın daha ileriye götürülmesinde yeni bir adım"

İstanbul`da 18-21 Ağustos 2008`de yapılan Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi`nde kurulan ve Türkiye-Afrika Ortaklığı`nı sürdürülebilir bir yapıya kavuşturan mekanizma uyarınca toplanacak zirve, ortaklığın daha ileriye götürülmesinde yeni bir adımı teşkil ediyor.

Zirvede, Türkiye-Afrika Ortaklığı`na ilişkin bildiri ve 2015-2018 Dönemi Ortak Uygulama Planı kabul edilecek. Ekvator Ginesi`nin Cumhurbaşkanı ile 20 Kasım Perşembe günü bir akşam yemeğine ev sahipliği yapacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 Kasım Cuma günü ise zirveye eş başkanlık edecek.

Erdoğan`ın ziyareti sırasında, ayrıca, Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo ve katılan diğer cumhurbaşkanları ve hükümet Başkanlarıyla ikili görüşmeler yapması öngörülüyor.

-Çavuşoğlu ve Zeybekci toplantılara başkanlık yapacak-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise zirve öncesinde, 20 Kasım`da, zirveye katılacak ülkelerin dışişleri bakanları toplantısına AfB Dönem Başkanı Moritanya Dışişleri Bakanı Ahmed Ould Teguedi ile eş başkanlık yapacak.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de zirve marjında toplanacak ve Afrika`da mevcut Bölgesel Ekonomik Toplulukların dönem başkanlıklarını yürüten ülkelerin ekonomi bakanları ve genel sekreterleri, Türkiye`den de özel sektör çatı kuruluşlarının temsilcilerinin katılacağı Türkiye-Afrika Bölgesel Ekonomik Topluluklar Toplantısı`na başkanlık yapacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 Kasım Cuma akşamı yurda dönmek üzere Ekvator Ginesi`nden ayrılacak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir