• DOLAR 32.585
  • EURO 34.861
  • ALTIN 2495.217
  • ...
Diyarbakır Valiliğinden "Kamu Güvenliği" genelgesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  - Diyarbakır Valiliği yayımladığı bir genelge ile Diyarbakır ili sınırları içerisinde Çocukların Korunması Ve Kamu Esenliğinin Sağlanması başlığı altında atılacak adımlar hakkında bilgi verdi.

Atılan  adımlar ile çocukların sokağın her türlü tehlikelerine maruz kalmalarını engellemek istediklerini ve ruhsal, bedensel açıdan sömürülmelerinin önüne geçmek istedikleri belirtilen açıklamada, “Eğitim haklarının engellenmesini önlemek, bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaksal ve toplumsal gelişmesine zararlı olacak biçimde aileleri ya da başka kişiler tarafından ihmal veya istismar edilmelerini önlemek için korunma haklarının uygulamaya konulmasını sağlamak gerekmektedir. İfadeleri kullanıldı.  

Diyarbakır İli genelinde yaşayan çocukların bedensel, zihinsel, ahlaki, sosyal ve duygusal gelişimi ile güvenliği çok açık ve acımasız bir şekilde tehlike altında olduğun belirtilen açıklamada, “    Bu karar ile çocukların aileleri ya da başka kişiler tarafından ihmal veya istismar edilmelerinin önlenmesi ve kamu esenliğinin sağlanması amaçlanmaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

Kamu düzenini bozan davranışlara ceza…

Alınan  kararın Diyarbakır ili sınırları içerisinde yaşayan 18 yaşından küçük, her türlü sosyal tehlikelere ve kötü alışkanlıklara karşı savunmasız bırakılan ve başıboşluğa sürüklenen, beden, ruh, ahlaki gelişmeleri ve şahsi güvenlikleri tehlike içerisinde bulunan çocukları kapsadığı belirtilen açıklamada, “ Kamu düzenini bozan ve sosyal hayatın akışına mani olan eylem ve davranışlar sergileyerek kamu görevlileri ve kolluk kuvvetlerinin hizmet vermesini aksatan, toplumun ve bireylerin güvenlik algısını zedeleyerek panik ve korku uyandıran, ekonomik ve çalışma hayatının normal akışının aksamasına neden olan fiil ve hareketlerde bulunan çocukların veli ya da vasisi, çocuklarının bu tür eylemlerde bulunmasını önlemekle yükümlüdür.” uyarısında bulunularak çocuk velileri de üstü kapalı uyarıldı  

Boykot eylemlerine katılan çocukların hesabını ailesi verecek…

Okullarda  eğitim ve öğretimi engelleyen, aksamasına neden olan, boykot veya protesto eylemlerine katılan çocukların bu tür eylemlerde bulunmasını veli, vasi ya da yasal temsilcisi tarafından önlenmesi gerektiği ve bu şahısların çocukların bu tavrından mükellef olduğu belirtilen açıklamada, “Çocuklarını okula göndermeyen, okula kayıtlı çocuğunu eğitim-öğretim yılı içerisinde okula devam ettirmeyen, bu hususta ihmali görülen ailelerin sorumlu birimler tarafından izlenmesi ve tebligat yapılmakla birlikte tekrarı halinde veya okula devamının sağlanamaması durumunda ilgili aileler hakkında yasal işlem yapılacaktır.” denildi.

Açıktan yakıt satılamayacak….

İl sınırları içerisinden faaliyet yürüten akaryakıt istasyonlarına da dikkat çekilen açıklamada, “akaryakıt istasyonlarından bidon, şişe veya benzeri kaplarla benzin, mazot, gaz vb. yanıcı maddelerin satılması yasaklanmıştır. Zorunlu hallerde yakıt almak isteyen kişinin kimlik fotokopisinin arka yüzüne kendi el yazısı ile adres ve telefon bilgileri yazılarak satış yapılacak, alınan belgeler süresiz olarak saklanacak, istenmesi halinde güvenlik güçlerine ibraz edilecektir. Alınan bu karara uymayanlar hakkında cezai hükümler uygulanacaktır.” denildi.

Lastik yakanlara ceza geliyor…

Diyarbakır genelinde yaşanan toplumsal olaylarda veya zaman zaman münferit olarak meydana gelen yol kapama eylemlerinde başvurulan araç lastiklerini yakarak kamu güvenliği ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürme hususunun da gündeme alındığı açıklamada,“ ilimiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren tüm lastik bayilerinin, lastik tamircilerinin, diğer iş yerlerinin ve kişilerin çocuklara lastik satmaları, temin etmeleri ve lastikleri muhafaza etmeden iş yeri çevresinde herkesin kolayca alabileceği şekilde bulundurmaları, bir yerden bir yere nakil etmeleri yasaklanmıştır. Alınan bu karara uymayanlar hakkında cezai hükümler uygulanacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

Torpil, maytap atanlara ceza…

Kamu  düzenini ve güvenliğini sağlamak amacıyla okullarda devam etmekte olan eğitim ve öğretim faaliyetlerini olumsuz şekilde etkileyecek, toplumda panik ve korkuya sebep olacak oyun ve eğlence aracı olarak ta kullanılan patlayıcı (torpil, maytap, vb.) maddelerin ayrıca kimyasal bileşiklerde içerebilen yakıcı yanıcı özelliği olan (biber gazı, biber spreyi) göz yaşartıcı gazların; İlk ve ortaöğretim okul binaları içerisinde ve müştemilatında taşınması, Amaçları dışında okullara çıkan cadde ve sokaklarda, her an kullanıma elverişli olacak ve kolayca ulaşılacak şekilde ambalajsız veya paketlenmemiş olarak taşınması veya nakledilmesi ve 18 yaşından küçüklere satılması da yasaklandı.

18 yaşından küçüklere tekel ürünlerinin satışı yasak…

18 yaşından  küçüklere tekel ürünlerinin (sigara, alkollü her türlü zararlı madde ve içki ile keyif verici maddelerin) satışının da yasaklandığı açıklamada, “Bu ürünlerin satışını yapan müessese sahip ve çalışanları hakkında yasal işlem yapılacak olup, bu maddeleri satın alan 18 yaşından küçüklerin veli veya vasileri de uyarılarak gerekli işlem yapılacaktır.” denildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir