TEOG Nedir?
Hasan Yılmaz / Doğruhaber / Rehberlik
Sosyal hayatımızda sınavların çok fazla olmasının farklı isimlerle zihinsel karmaşıklığa neden olduğunu dikkate alarak fikir sahibi olmadan bilgi sahibi olmanın gayretini göstereceğiz.
Sınav denilince bireysel ve toplumsal hafızlarda korkular hâkim olur. Sınava, öğrencilerin en çok duyduğu ve her duyduğunda endişelendiği bir gerçektir. Bu konuyla ilgili seminerler verilse, telkinler yapılsa, diziler çekilse de etkisinin kaçınılmaz olduğunu söyleyebiliriz. Bu sorunun epistemolojik kaynağına indiğimizde çeşitli nedenlerinin olduğunu göreceğiz.
Birincisi: Öğrencileri uyaran danışmanların, bireysel eğilimleri dikkate aldıklarında bireysel eğilimlerle sınav sisteminin uyuşmaması yani hastayı reçeteye uydurma mantığı bu mantıksal çıkarımından sağlıklı sonucun çıkmayacağının kanaati. Kanaat bu yöndeyse yanlışlar üzerinde ısrar edilmesinin nedeni nedir? Nedeninin politik olduğunu söyleyebiliriz. Bakanların ziyadesiyle değişmesi fakülte mezunlarının yüzde beşinin kendi mesleğini icra etmesi ve atama problemi konumuzun örneklerindendir.
İkincisi ise hazırlık süreci: Hazırlık sürecini yaşayan öğrencilerin ameliyata girecek hastalar gibi panik ve endişe içinde sınava girmeleri sınav sisteminin ruhuyla alakalıdır. Sınavın içerik noktasındaki ruhsal bozukluğunun öğrencilere ve velilere sirayet etmesi sınava yüklenen anlamını da etkilemiştir. Her sınavın kritik süreçleri olduğu gibi TEOG sınavının da kritik süreçleri vardır. Son zamanlarda bırakın öğrencileri ve aileleri öğretmenlerin anlayamadığı “TEOG nedir?” konusuna değineceğiz inşallah.
TEOG nedir?
TEOG, temel eğitimden orta öğretime geçiş sisteminin kısaltmasıdır. Bu yeni sisteme göre öğrencilerin, 8. sınıfta 6 dersten 6 ayrı sınava girerek ve ağırlaştırılmış merkezi sınav puanına eklenmiş yılsonu başarı puanlarının ortalaması ile liselere yerleşmeleridir. 8.sınıflarda 1. ve 2.dönem sonunda öğrencilerin girdiği bütün sınavlar temel alınarak yılsonu başarı puanları hesaplanacak ve bu puan öğrencilerin liseye yerleşme puanını etkileyecek. 6 temel ders ( Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi )öğretmeninin sene içinde düzenlediği sınavlardan biri merkezi olacak.
UNUTULMAMASI GEREKENLER
Bu yılki TEOG sınavı 26-27 Kasım Çarşamba ve Perşembe günü yapılacak. Birinci gün: Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak bilgisi, sınavı ikinci günü ise Fen ve Teknoloji, İnkılâp Tarihi ve İngilizce sınavları yapılacaktır. Yirmişer sorudan oluşan sınavda her sınav oturumu 40 dakika olup her sınavdan sonra 30 dakika ara verilecektir. Sorular konulardan değil Talim Terbiye Kurulu’nun yayınladığı kazanımlardan çıkacaktır. Yöntemsel olarak katsayıları yüksek derslerden başlanmalı; katsayıları 4 olan Türkçe, Matematik ve Fen ve Teknoloji dersleri önce çözülmeli, daha sonra katsayıları 2 olan İngilizce, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılâp Tarihi soruları çözülmeli. Her öğrenci kendi okulunda sınava girecek. Sorular çoktan seçmeli olacak, yanlışlar doğruyu etkilemeyecektir. Hasta olan öğrenciler rapor alıp mazeret sınavlarına girebileceklerdir.
Selam ve dua ile…