Türkiye'deki sağlık harcaması OECD ortalamasının altında
Türkiye'de sağlık harcaması, gayri safi yurtiçi hâsılaya göre, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün ortalamasının altında yer aldı.
HABER MRK – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne (OECD) üye ülkeler içerisinde, toplam sağlık harcamasının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı incelendiğinde, OECD ortalaması yüzde 9,3 oldu. Türkiye’de ise bu oran, OECD ortalamasının altında yer aldı, 2012 yılında yüzde 5,2 iken, 2013 yılında yüzde 5,4 olarak gerçekleşti.
ABD ilk sırada
Toplam sağlık harcamasının GSYH’ye oranı açısından OECD üye ülkeleri karşılaştırıldığında, ilk sırada yüzde 16,9 ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yer aldı. ABD’yi, yüzde 12,0 ile Hollanda, yüzde 11,6 ile Fransa, yüzde 11,4 ile İsviçre ve yüzde 11,3 ile Almanya izledi.
Türkiye’de toplam sağlık harcamasının yüzde 16,8’ini hanehalkları karşılıyor
Sağlık harcamaları kapsamında, temel istatistiksel göstergelerden biri olan hanehalkları tarafından yapılan cepten sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payı değerlendirildiğinde, OECD ortalaması yüzde 19,0 seviyesi gerçekleşti. Türkiye’de ise bu gösterge değeri, OECD ortalamasının altında oldu, 2012 yılında yüzde 15,8 iken, 2013 yılında yüzde 16,8’e yükseldi.
En düşük orana sahip ülke Hollanda
OECD üye ülkeleri içerisinde, hanehalkları tarafından yapılan cepten sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payına bakıldığında, en yüksek değere sahip ilk beş OECD ülkesi sırasıyla, yüzde 45,2 ile Meksika, yüzde 36,6 ile Kore, yüzde 32,4 ile Şili, yüzde 28,4 ile Yunanistan ve yüzde 28,3 ile Macaristan olarak sıralandı. En düşük değere sahip OECD ülkesi ise, yüzde 5,8 ile Hollanda oldu. (İLKHA)