• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Peşmerge Kobani`ye geçmeye başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

IKBY Başkanı Barzani, Erbil`de yaptığı açıklamada Türkiye`nin rızası ve yardımı ile ABD`nin desteği olmaksızın Peşmerge güçlerinin Kobani`ye gitmesinin mümkün olmadığını bildirdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, yaptığı yazılı açıklamada, Kobani`nin IŞİD`in eline geçmemesi için "dost ülkelerle" görüşerek yoğun çaba gösterdiklerini bildirdi.

Barzani, açıklamasında şunları kaydetti:

"Türkiye`nin rızası ve yardımıyla, ABD’nin desteği olmasaydı Peşmerge güçlerinin Kobani`ye gitmesi mümkün değildi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yaptığımız telefon konuşmasında, `Peşmergenin, Türkiye üzerinden Kobani`ye gitmesi için görüşme halinde olduklarını ve anlaşmaya yaklaştıklarını` bize iletti. Geçiş için ABD, Türkiye ve Kürdistan bölgesi arasında üçlü ve ikili yoğun görüşmeler yapıldı. Müzakereler neticesinde Türkiye, Peşmergenin Kobani`ye gidişi için her türlü kolaylığı sağlayacağını resmi olarak tarafımıza bildirdi. ABD de bu sürece desteğini ifade etti."

Dış desteğin alınmasının ardından IKBY Parlamentosu`nun Peşmergenin gönderilmesi yönünde karar aldığını hatırlatan Barzani, şöyle devam etti:

"Ayrıca Demokratik Birlik Partisi (PYD) yöneticileriyle çok sayıda Peşmergenin Kobani`ye geçmesi için görüştük. Onlar, `savaşacak Peşmerge`ye değil, kendilerine destek olacak bir güce ihtiyaçları olduğunu` bize bildirdi. PYD`nin talebi üzerine Kobani`ye destek için Peşmerge gücü gönderilmesine karar verildi."

Kobani`ye sadece "destek kuvveti ve silah" gönderildiğini belirten Barzani, "Cephedeki şartlar değişir ya da bizden bir daha güç talebinde bulunulursa ve izin verilirse Suriye`nin kuzeyindeki teröristlerin bozguna uğratılması, Kobani`deki kardeşlerimizin savunulması için Peşmerge göndermekten çekinmeyiz" ifadelerini kullandı.

Peşmerge Kobani`ye geçmeye başladı

Reuters`ın haberine göre, Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü yaklaşık 10 Peşmerge`nin, Suriye`nin Kobani ilçesine girdiğini belirtti.

Örgüt, kalan Peşmergelerin de "önümüzdeki saatlerde" Kobani`ye geçmesinin beklendiğini bildirdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir