"Engelli hastaların fizik tedavi seans sayıları düşürüldü"
Özel Eğitim Gerektiren Çocuk Hakları Derneği, Sağlık Uygulama Tebliği'nin (SUT) engelli hastaların aleyhine değişikliğe uğradığını ileri sürdü. en Başkanı Hüsamettin Akyıldız "SUT engelli hastaların tedavi olma haklarını ihlal etmektedir."dedi.
BURSA – Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) engelli hastaların aleyhine değişikliğe uğradığını ileri süren Özel Eğitim Gerektiren Çocuk Hakları Derneği Başkanı Hüsamettin Akyıldız “SUT engelli hastaların tedavi olma haklarını ihlal etmektedir.”dedi.
Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) içerisinde yapılan değişikliklerle engelli hastalara getirilen kısıtlamalar gün geçtikçe artıyor. Özel Eğitim Gerektiren Çocuk Hakları Derneği Başkanı Hüsamettin Akyıldız, Bakan Faruk Çelik’ten bu konuda destek istedi.
Akyıldız, engelli çocukların fizik tedavi uygulamalarının bekleme sürelerini uzatan genelgenin ve şimdi de 16 yaş üzeri hastaların kurumun karşıladığı tedavilerin seans sayılarının değişmesinin engellenmesi konusunda çalışmalarına devam ediyor.
Bursa’ya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e Serabral Palsililerin fizik tedavi haklarını ellerinden alan yeni SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) ile ilgili bir dosya veren Akyıldız, Bakan Çelik’ten engellilere yönelik açık bir hak ihlali olan bu durumun düzeltilmesini istedi.
“Engelli hastaların fizik tedavi seans sayıları düşürüldü”
Sağlık Uygulama Tebliğine (SUT) göre 1 Eylül 2014’den önce serebralpalsi tanısı almış olan hastalar sevk/rapor alabildikleri sürec,e özel hastanelerden tüm sene boyunca ayaktan fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti alabildiğini hatırlatan Akyıldız, “Ancak uygulamada genelde sadece 90 seansa, hatta son aylarda 60 seansa kadar sevk veriliyordu. Sevk/rapor alamayan serebralpalsililer ise, kamu hastanelerinde fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti almaya devam edebiliyorlardı. Ayrıca sevk/rapor gerekmeden de her sene 60 seans yatılı olarak özel ya da kamu hastanelerinden fizik tedavi almaları mümkündü. Ancak 1 Eylül 2014 de güncellenen SUT'ta sadece serebralpalsililer için bir madde ilave edilmiş ve özel hastanelerden fizik tedavi hakkı 60 seansla sınırlı tutulmuştur.”dedi.
Akyıldız, “ Tahminimize göre "her sene" ya da "1 sene içinde en fazla" ifadelerinin ilave edilmesi unutulduğu için, İl SGK Müdürlükleri bu hakkı ömürde 1 kez olarak yorumladı. Daha önce hayatında her hangi bir zamanda 60 seans almış olan serebralpalsililere, ‘Bir daha özel hastanelerde fizik tedavi göremezsiniz sadece resmi hastanelerde fizik tedavi alabilirsiniz’ diye belirtiler.” şeklinde konuştu.
Hastalar apar topar taburcu edildi
1 Ekim 2014 de SUT’da fizik tedaviyle ilgili tekrar değişiklik yapıldığına dikkat çeken Akyıldız, “Buna göre serebralpalsililer 16 yaşına kadar özel hastanelerden her sene 90 seans fizik tedavi alabilecek, 16 yaşın üstündekiler ise senede sadece 30 seans fizik alabilecekler. Bu sefer de, ‘Bu seansların üstü sadece kamu hastanelerinde fizik tedavi alabilirler’ ifadesi eklenmediği için G80 kodu yani serebralpalsi tanısı olanlar, ister özel ister kamu hastanelerinde toplam 16 yaş altı için 90 seans, 16 yaş üstü için ise 30 seanstan fazla fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti alamayacaklar.”diye konuştu.
Akyıldız, “ Kamuya ait olan ve devlet hastanesi statüsünde çalışan Bursa'daki Dr. Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesinde yatılı fizik tedavileri devam eden 16 yaş üstü serebralpalsili çocuklar 30 seanslarını doldurdukları için 14.10.2014 tarihinde tedavileri yarıda kesilerek apar topar taburcu edilmişlerdir.”şeklinde sözlerini sürdürdü.
Bu maddenin serebralpalsililer için sıkıntı arz etmekte olduğunu vurgulayan Akyıldız, “Serebralpalsinin tek tedavisinin fizik tedavi olduğu ve bulgularının ömür boyu sürdüğü bilindiği halde bunu kısıtlamak tedavi olma ve yaşama hakkı dahil bir çok hakkı ihlal etmektir. Söz konusu maddenin daha fazla serebralpalsililerin ama acil olarak şu anda hala tedavileri devam eden 16 yaşın üzerinde olanların mağduriyet yaşamaması için tekrar gözden geçirilerek düzeltmesinin yapılmasını istiyoruz” diyerek kanunda değiştirilmesi gereken maddelerin hastaları ne şekilde mağdur ettiğini söyledi. (Zeki Aras –İLKHA)