"Hicret, zulme boyum eğmemedir"
Hicri yılbaşı nedeni ile açıklamada bulunan Diyanet Sen Mersin Şube Başkanı Ahmet Görgülü, hicretin zulme boyun eğmeme iradesinin gösterilmesi olduğunu belirtti.
MERSİN - Hicri yılbaşı nedeni ile yazılı açıklamada bulunan Diyanet Sen Mersin Şube Başkanı Ahmet Görgülü, Hicret’in İslâm tarihinin en önemli olayı olduğunun altını çizdi.
“Hicret, Müslümanları, müşriklerin zulmünden kurtarmış, İslâm'a yayılma imkânı sağlamış, böylece İslâm inkılâbının başlangıcı olmuştur.”diyen Görgülü, “Bu itibarla olaydan 17 yıl sonra, Hz. Ömer'in halifeliği esnasında, Hz. Peygamber'in hicret ettiği yılın 1 Muharrem'i olan 16 Temmuz 622 tarihi "Hicri-Kamerî Takvim" için "takvim başı" olarak kabul edilmiştir. Bizler de inşallah 25 Ekim 2014 Cumartesi günü Muharrem ayının ilk gününü dolayısıyla yeni bir hicri yıla girmiş olacağız.”ifadelerini kullandı.
“Hicret olup bitmiş bir tarihi olay değil”
Hicret hadisesinin tarihte olup bitmiş bir olay olmadığını, müminin hayatının her sahasında örnek olması gereken bir hadise olduğunu belirten Görgülü, “Müslüman bu hadiseyi örnek alarak kötü huylardan iyi huylara Peygamber ahlakına hicret etmelidir. Hicret İslam tarihinde eşsiz bir olaydır. Çünkü İslami fetih ve zaferlerin kapısı olmuştur. Tarihte oynadığı rol bakımından müstesna bir yere sahiptir.” diye değerlendirdi.
Müslümanların dini inançlarını yaşayamadıkları için hicret ettiklerine vurgu yapan Görgülü, Hicret edenlerin Arap olarak her türlü hakka sahip olduğunu ama İslami seçtiklerinden dolayı bu hak ve hürriyetlerden mahrum bırakıldıklarını belirtti.
“Hicret, zulme boyum eğmemedir”
“Hicret, zulme boyum eğmemedir” diyen Görgülü, “İslam’a gönül vermiş, kalbine Allah ve peygamber sevgisi yerleşmiş müminler niçin hicret ediyordu? Kurulmuş bulunan düzenlerini, evlerini barklarını, bağ-bahçelerini niçin terk edip gidiyorlardı? İşte bunu anladığımız da hicretin ne mana ifade ettiğini daha iyi anlarız. Hicret; şirkten -tevhide, küfürden- imana, dalaletten- hidayete, tefrikadan- kardeşliğe, bidatten –sünnete, adavetten-muhabbete gidişin adıdır. Zulme boyun eğmeme iradesinin sergilenmesidir” şeklinde tarif etti.
Görgülü, “Batıda insanların kendi babasına bile bir bardak çayı karşılıksız vermediği, günümüz insanının her şeyi ile dünyevileştiği bir zamanda, Ensar ve Muhacir arasında kurulan kardeşlik köprüsü, Allah rızası için Mekke’de her şeyini bırakıp inancı için Medine’ye hicret eden muhaciri bağrına basması günümüz insanının her zamankinden daha çok muhtaç olduğu bir davranış örneği değil mi?” ifadelerini kullandı.
Hicrete bakış açılarını da değinen Görgülü, “Bugün ne yazık ki pek çok Müslüman Hicreti bir hikâye gibi görmektedir. Bugün hicret şuurunu kaybeden Müslümanlar ciğeri beş para etmez insanların zalimlerin elinde oyuncak duruma düşmüş, zillet çamurunda debelenip durmaktadır. Artık her Müslüman Hicri yılbaşını bir nefis muhasebesi yapmalı” diyerek açıklamasına son verdi. (Osman Öksüz-İLKHA)