Atık sakatatlarda 'Kist Hidatik' hastalığı riski
Bingöl İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kurban Bayramında kesilen hayvanların sakatatlarının, çoğunlukla gelişigüzel atılması sonucunda oluşan çevre kirliliğinin yanında, kistli olmaları durumunda ölümlere neden olabilen 'Kist Hidatik' hastalığına yol açacağı konusunda vatandaşları uyardı.
BİNGÖL-Yaklaşan kurban bayramı nedeniyle vatandaşlara uyarılarda bulunan Bingöl İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vedat Söyiler, Kurban Bayramlarında yapılan kesimler sonrası kistli sakatatların, köpek ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde bertaraf edilmeleri gerektiğini söyledi.
Kist Hidatik Hastalığının insanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi iç organlarında kistler oluşturarak ölüme sebep olabilen bir hastalık olduğunu ifade eden Söyiler, “Paraziti taşıyan köpek, kedi, çakal, tilki, kurt gibi hayvanların dışkısı ile parazitin yumurtaları etrafa saçılır. Kurumuş köpek dışkısı içindeki yumurtalar toz halinde uçuşur ve rüzgâr ile dağılarak insan yiyecek ve içeceklerinin üzerine konabilir. Meyve ve sebze gibi yiyecekler bu yumurtalarla kirlenir. Bu şekilde kirlenmiş yiyeceklerin yenilmesi, rüzgâr ile uçuşan yumurtaların solunum yoluyla alınması ve paraziti taşıyan köpeklerin sevildikten sonra ellerin iyice yıkanmaması gibi nedenlerle hastalık insanlara bulaşır.” dedi.
Kist Hidatik hastalığının hayvanlar vasıtasıyla da bulaştığının belirten Söyiler, “Hasta koyun, keçi ve ve sığırların kistli sakatatlarını yiyerek paraziti alan köpeklerin dışkıları ile, parazit yumurtaları çevreye saçıldığından, parazit yumurtalarının bulaştığı yiyeceklerin yenilmesi ve suların içilmesi, hastalığın insanlara bulaşmasında önemli rol oynar.” ifadelerini kullandı.
Kist Hidatik hastalığından korunmak yolları:
- Kurban Bayramında kurbanların belediyelerin belirlediği kurban kesim yerlerinde ya da mezbahalarda kestirilmesi,
- Kurbanlık hayvanın kesinlikle Veteriner Hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvan olduğuna dikkat edilmesi,
- Kesim işleminin hijyenik yerlerde ve ehil insanlar tarafından yapılması,
- Kesim sonrası hayvanların hastalıklı organlarının ve atıklarının gelişigüzel ortalığa atılmaması ve köpek gibi etçil hayvanlara kesinlikle çiğ olarak yedirilmemesi,
- Kesilen hayvanlara ait kistli iç organlar ve her türlü atığın derin bir çukura gömülüp bulunabiliyorsa sönmemiş kireç dökülerek kapatılması,
- Kurban kesen, hayvanı yüzerek et taksimi yapan kasap ve yardımcıları ile kurban sahiplerinin etle temas eden uzuvlarında yara olmaması, bu durumda olanların kesim, yüzme ve et taksimi işini yapmaları zorunlu ise hijyenik eldiven kullanmaları,
- Kaynağı bilinmeyen sular içilmemeli, sebze ve meyveler iyice yıkadıktan sonra tüketilmesi,
- Kurban etlerinin iyi muhafaza edilmesi ve iyice pişirildikten sonra tüketilmesi önemlidir.” (Nihat Kanat-İLKHA)