• DOLAR 32.345
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2240.599
  • ...
Gazeteci adaylarına 'Medyada etik' anlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SİVAS - Cumhuriyet Üniversitesinde (CÜ) İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Medya etiği nedir? Ne işe yarar?"  başlıklı söyleşiyi, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Erol, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ümit Arklan ve öğretim üyeleri ile çok sayıda öğrenci takip etti.

Söyleşide konuşan Gazeteci-Yazar Ragıp Duran, güncel örneklerle zenginleştirdiği sunumuna, etik kelimesinin anlamını ve etik kurallarının nasıl oluştuğunu anlatarak başladı.

“Etik kuralları en az hukuk kuralları kadar önemli ama maalesef yaptırımı yoktur” diyen Duran, etik kurallarının zaman içerisinde, pratikte yanlış yapa yapa oluştuğunu kaydetti.

Hiçbir mesleğin kuralsız yapılmadığını, gazeteciliğin de kendi içerisinde birtakım etik kuralları olduğunu anımsatan Duran, medya etiği kavramının ülkemizde ve dünyada 1980’den sonra önem kazandığını belirterek şunları kaydetti:
“1980 sadece Türkiye’deki askeri darbe değil, bütün dünyada önemli değişimin yeni Dünya modelinin yaşandığı bir dönemdir. Medya  da bundan etkilendi. 1980 öncesi gazeteciler, hem ülkemizde hem yurtdışında doktorlar, avukatlar, mühendisler gibi mütevazı insanlardı. Ve çoğu zaman gazetelerin sahipleri, gazetecilerin bizzat kendileriydi. Bu dönemde medya çok daha kamusaldı, çok daha sessizliğin sesiydi. Ancak 80’lerden sonra ekonomik düzenin değişmesi ile mali sermaye, büyük holdingler, kuruluşlar medya sahibi olmaya başladı. Dolayısıyla medya mülkiyeti değişince, önemli bir yozlaşma ve çürüme süreci başladı. Bu yozlaşma sonucunda da medya etiği, okur mektupları ve ombudsmanlık gibi birtakım düzeltici yapılar daha fazla önem kazandı.”


Duran sözlerinin devamında etik kurallarının olmazsa olmaz koşullarını da,  “Hukuk devleti olmak, medya mülkiyetinin toplumun her kesimini temsil edecek şekilde dağılması, medya mensuplarının çok iyi eğitilmiş olması ve medya okur-yazarlığının gelişmiş olması” şeklinde özetledi.

Duran ayrıca geleceğin gazetecisi olmaya aday olan İletişim Fakültesi öğrencilerine hedefleri konusunda tavsiyelerde de bulundu. (Veysi Siyah - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir