• DOLAR 32.456
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2445.154
  • ...
Barzani Türkiye`yi ziyaret edecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ERBİL: Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, Başbakan Neçirvan Barzani`yle İstanbul`da düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu`na katılacaklarını bildirdi.

Dizayi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye`de bazı temaslarda bulunacaklarını belirterek, "Başbakan Neçirvan Barzani`yle pazar günü İstanbul`da düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu`na katılacağız" dedi.

Irak`ta son durumu da değerlendiren Dizayi, ülkedeki çatışmalar ve diğer bölgelerinden IKBY`ye gelen sığınmacılar konusunda da Türkiye, ABD, Avrupa ülkeleri ve İran`dan "insani, askeri ve siyasi" yardım beklediklerini ifade etti.

IKBY`de Irak`ın diğer bölgelerinden gelen 1 milyon 400 bin sığınmacı bulunduğunu aktaran Dizayi, şöyle devam etti:

"Ocak ayından beri 850 bin kişi bölgemize geldi. Duhok vilayetinin nüfusu 1 milyon 300 bin, bu vilayetimize 850 bin sığınmacı yerleşti. Bağdat hükümeti, bütçemizi kesti. Ekonomik sıkıntımız büyük. Dünya ülkelerinden, BM`den. AB ve komşu ülkelerinden insani yardım bekliyoruz."

Bu konuda Irak merkezi hükümetinin de üzerine düşeni yapmasını istediklerini dile getiren Dizayi, "Irak hükümetinin bu yükü kendi üzerine alması lazım. Çünkü bu insanların çoğunluğu Musul, Selahaddin ve Enbar’dan Kürdistan bölgesine geldi. Bağdat hükümeti bugüne kadar bir şeyler yaptı ama yeterli değil. Bunlar, bizim insanlarımız. Biz ekonomik sıkıntılara rağmen yardım ediyoruz. Fakat imkanlarımız sınırlı" diye konuştu.

"Daha fazla kamp talebi"

Türkiye`nin bu süreçteki insani yardımlarından övgüyle bahseden Dizayi, "AFAD, Duhok’ta çok güzel bir kamp yaptı. Daha fazla kamp yapılması konusunda talebimiz var" dedi.

Türkiye-IKBY ilişkilerini de değerlendiren Dizayi, "Türkiye’nin o dönemdeki siyasi sürecini anlayışla karşılıyoruz. Rehineler, IŞİD’in elindeydi. Bunu doğal karşılıyoruz. Türkiye bizim için neler yaptı. Bunu açıklamak bize düşmüyor. Bir şeyler yapılmadı demek doğru değil. Böyle bir şey söz konusu değil. Bir şeyler yapıldı. Türkiye bunları açıklamak istemiyorsa saygı duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Dizayi, rehinelerin kurtarılmasının ardından Türkiye’den beklentilerine ilişkin soru üzerine, "Bu, tamamıyla Türkiye’nin kendi politikasına bağlıdır. Müşterek çıkarlar üzerinden kurulmuş bir ilişkidir. Bütün bölge terör tehdidiyle karşı karşıya. Türkiye sorumlu ve ciddi bir ülke. Bölgenin güçlü bir ülkesi ve NATO üyesi" yanıtını verdi.

"Halkımızın, Türkiye’den beklentileri daha fazla" diyen Dizayi, sözlerini şöyle tamamladı:

"Diğer ülkelerden cumhurbaşkanı, başbakan, bakan olmak üzere en üst düzeyde Kürdistan bölgesine heyetler geldi. Tabii halk Türkiye’den böyle bir heyet görmeyince... Bu, daha çok halk tarafından bir sitemdir. Yani insanlar, dostlarına sitem ediyor. Böyle bir beklentileri oldu. Türkiye’den beklentilerimiz daha fazlaydı ve dostane bir şekilde bunların gerçekleşmesini umut ediyoruz." 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir