• DOLAR 32.459
  • EURO 34.747
  • ALTIN 2437.865
  • ...
İşçi cinayetleri Eminönü'nde protesto edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Eğitim İlke-Sen MYK üyesi Ahmet Örs, Mecidiyeköy’deki Torun Center’da hayatını kaybeden 10 işçinin ve her yıl iş cinayetlerinde can veren 1200 civarındaki işçinin kapitalist kölelik düzeninin bir sonucu olduğunu söyledi.

Müslüman olduğunu savunan kişilerin bu yağma ve talan sisteminden uzaklaşacağına onun gibi azgın bir sömürücüye dönüştüğünün altını çizen Örs, toplu ölümlerin dışında sessiz sedasız ölüp gidenlerden ise kimsenin haberi olmadığını belirtti ve duyarlı, vicdanlı herkesi  şehri, tabiatı ve insanı yağmalayan köleci sisteme karşı mücadeleye çağırdı.

İşçilerin hakları gasp ediliyor

Bir Umut Derneği’nden, "Adalet Arayan İşçi Aileleri"nin gönüllü hukukçularından Erbay Yucak da eylemde bir konuşma yaptı. Yucak, konuşması boyunca yaşanan hukuk ve hak ihlallerinden örnekler vererek sermayedarların işçilerin haklarını nasıl gasp ettiklerinden bahsetti. Yaşanan hukuk ve hesap sorma süreçlerinin önemine değindi.

Hayatını kaybeden işçilerin yakınları da eyleme katılarak birer konuşma yaptılar. Toplumsal duyarlılığın daha da yükselmesi gerektiğini vurgulayan işçi yakınları halk olarak bilinçli bir mücadele içinde olunmasının önemine işaret ettiler.

Taşeron sistem işçileri köleleştiriyor

İşçi-Der Kurucu Başkanı Adnan Kondak da eylemde konuşma yapanlar arasındaydı. Kondak, taşeron sisteminin işçileri nasıl köleleştirdiğini ve iktidarla sermaye çevrelerinin emekçilere nasıl kölelik koşullarını dayattığını anlattı. Sendika bürokrasisinin emekçilerin mücadelesini görmezden geldiğini vurgulayan Kondak, adalet mücadelesini kararlılıkla sürdüreceklerini, ölen emekçilerin yoksul ailelerinin nasıl bir acı içinde kaldıklarının kimse tarafından layıkıyla bilinemeyeceğini ifade etti. 

Denetimlerde hukuksuzluklar yaşanıyor

Eylem katılımcılarından son sözü alan iş güvenliği uzmanı Fatih Ataselim güvenlik ve denetim aşamalarında yaşanan hukuksuzluklardan bahsederek patronların kâr hırsı yüzünden geçiştirilen güvenlik uygulamalarının ölümleri kaçınılmaz hâle getirdiğini anlattı.

“İşçiler Ölüyor Sermaye Büyüyor”

Eylemde basın açıklamasını ise Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği (TOKAD) İstanbul İl Temsilcisi Emre Karaca okudu.
Karaca açıklamasında, iş cinayetlerinin kapitalist politikalar zemininde yükselen arka planını göstermeye çalışırken köleci sistemin bu zulümleri sürdürmeye devam edeceğinin altını çizdi ve “Başta Müslüman olduğunu söyleyen insanların dünyaya bu denli saldırmasının, onu yağmalamasının anlamı nedir? Mütevazılığı isteyen İslam inancına ait olduğunu söylemekle Piramitleri taklit ederek yeni kibir anıtlarını gökyüzüne doğru savurmak, şehri yağmalamakta at başı yarış etmek, nimetleri fukara halkımızla paylaşmak yerine onları köleleştirerek olanca zenginliğe tümüyle el koymak yan yana gelebilir mi? Şu ölümlü dünyada bunca zenginliğin kendilerine kalacağını sanmak da ne oluyor?” diye sordu.

Eylem boyunca “İşçiler Ölüyor Sermaye Büyüyor”, “Piramitlerden Torun Center'a Bütün Kibir Anıtları Kölelerin Cansız Bedenleri Üzerinde Yükseliyor!” pankartlarının yanı sıra çok sayıda döviz taşındı ve sloganlar atıldı. (Erkan Yavuz- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir