• DOLAR 32.265
  • EURO 34.705
  • ALTIN 2403.119
  • ...
Uyuşturucuda Adres İstanbul
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye’ye farklı ülkeler üzerinden ulaşan uyuşturucu maddeler gümrüklerde, polis ve jandarma operasyonlarıyla ele geçiriliyor. Ancak operasyonlar sorunun kökten çözümünü sağlamıyor. Uyuşturucu satışları düşmediği gibi yakalanan satıcıların yerine geçenler aracılığıyla trafik kesintiye uğramadan sürüyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü`nün raporunda uyuşturucu maddelerin hangi ülkelerden Türkiye`ye girdiği, ele geçirildikleri iller ve miktarları sıralandı. Tespitlere göre Türkiye içinde İstanbul, bu trafiğin en önemli merkezi.

Kokain Güney Amerika ve Afrika`dan

Rapora göre İstanbul`da 100 bini aşkın kokain kullanıcısı var. İstanbul piyasasında 1 gram kokainin sokak fiyatı 150-250 lira arasında değişiyor. `Eğitimli ve zengin` kişiler tarafından tercih edilen kokain Türkiye`ye Afrika ülkelerinden özellikle de Nijerya`dan giriş yapan kuryeler aracılığıyla taşınıyor. Afrika ülkelerinin güvenlik birimleriyle doğrudan irtibatın olmaması mücadeleyi olumsuz etkiliyor.

Afrika ülkelerinden Nijerya`yla trafik o kadar yoğun ki neredeyse Türkiye`nin kokain piyasası Nijeryalılar tarafından yönlendiriliyor:

“Türkiye’de kokainin yayılma sebebi Nijeryalılardır. Nijeryalılar ile yapılacak etkin mücadele kokain ticaretinin yüzde 80’lik kısmını kontrol altına alacaktır.”

İstanbul Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı yöneticileri tedaviye gelenlerle ilgili şu tespiti anlattı:

"...Tedaviye gelen hastaların arasında günde 20-25 gr kokain kullananlar var. Kokainmanların çoğu bu maddeyi başlangıçta doping madde olarak veya afrodizyak etkisi ile kullanmaya başlıyor"

Türkiye`de son 10 yılda 7 bin 40 kokain şüphelisi yakalandı. 10 yılda ele geçirilen kokain miktarı ise 3 ton 82 kilo. Raporda Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında bu rakamların `Türkiye`deki kokain sorunu yok denecek kadar az` tespitini doğruladığı belirtiliyor.

Ecstasyde İzmir

Hollanda ve Belçika gibi Batı Avrupa ülkelerinde üretimi yaygın olan ecstasy de Türkiye’ye kuryeler aracılığıyla geliyor. Hap olarak satılan ecstasy kullanımından tedavi olmaksızın kurtulmak mümkün değil. Özellikle bağımlılık yaratma hissi ecstasyde diğer uyuşturucu türlerinden daha fazla. Türkiye, ecstasy üretilmemesine ve başka ülkelere geçiş için transit olarak kullanılmamasına rağmen en fazla ecstasy ele geçirilen Avrupa ülkeleri arasında 3.ülke.

İzmir`de kullanıcı sayısında birkaç yıldır gözle görülür bir artış var. 2009`dan 2013`e kadar geçen 4 yıllık sürede ecstasy nedeniyle meydana gelen olaylarda 10 kata varan bir artış yaşandı. Yakalanan şüpheli sayısı da aynı oranda arttı.

Ancak ecstasy diğer illere İstanbul`dan dağıtılıyor. Bu nedenle tıpkı kokainde olduğu gibi bu hapların en çok ele geçirildiği il İstanbul oldu. Bir başka sentetik uyuşturucu captagon Türkiye`den transit geçerek Arap ülkelerine aktarılırken, ecstasynin Türkiye içinde kaldığı belirlendi.

Türkiye’de son 10 yılda 17 bin 972 ecstasy şüphelisi yakalandı, 16 milyon 313 bin 24 adet ecstasy hapı ele geçirildi.
Avrupa ülkelerinin eroin kaçakçılığında gösterdiği işbirliğini ecstasy gibi sentetik uyuşturucularda göstermediği tespiti de raporda yer aldı.

Eroin en çok sınır kapılarında yakalanıyor

Eroin en çok sınır kapılarında el geçiriliyor. Halk arasında `uyuşturucu madde` denince akla ilk eroin geliyor. `Eroinden ölüm` haberleri nedeniyle bu uyuşturucu maddeye yaklaşım diğerlerinden farklı. Bir şube müdürünün ifadesiyle “İnsanlar eroini sonunda mutlaka ölüme götüren bağımlılık yapıcı uyuşturucu olarak görüp kabul ediyorlar ve tepki gösteriyorlar. Bu tepki kullanımı konusunda bir savunma barajı kurulmasını sağlıyor. Eroinden ölüm haberleri insanlar üzerinde oldukça korkutucu ve caydırıcı bir etki yapıyor."

Eroinin birden fazla kez kullanımının 30-34 yaş aralığında yoğunlaştığı görülüyor. 2012 yılında bu yaş aralığındaki kullanım sayısı 10 bin 705 kişi olarak tespit edildi. 15 yaşından küçük 10 kişi belirlenirken, 15-19 yaş aralığında bu sayı 3 bin 357 oldu.
Son 10 yılda 38 bin 252 eroin şüphelisi yakalandı. 123 ton 53 kilo eroin maddesi ele geçirildi. En çok eroin maddesi ele geçirilen il yine İstanbul. Ecstasy kullanımı giderek artan İzmir`de ise eroin kullanımı yok denecek kadar az.

Türkiye`de eroin imalâthanesi yok

Türkiye, dünyadaki afyon üretiminin yüzde 92`sini elinde bulunduran Afganistan’ın, Avrupa’ya sevk trafiğinin güzergâhında bulunması nedeniyle risk altında görünüyor. Ancak afyon Türkiye`ye daha çok uyuşturucu hammaddesi olarak değil eroin formunda giriyor. Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu`nun (INCB) raporlarına giren tespite göre Türkiye`de eroin imalathanesi bulunmuyor. Afyon maddesindeki yakalama oranının azlığı eroinin yurtdışında üretilerek eroin formunda

Türkiye`ye girişine bağlanıyor.

Son 10 yılda bin 119 afyon şüphelisi yakalandı. Türkiye’de son 10 yılda 4 ton 347 kilo afyon maddesi ele geçirildi.

Van en çok morfinin ele geçirildiği il

Toz ve sıvı halde satılan morfin, ağrı kesici özelliğiyle tıbbi tedavide kullanılıyor ancak bağımlılık riski bir hayli yüksek. Emniyet`in raporu diğer uyuşturucularda olduğu kadar morfinle ilgili yüksek şüpheli sayısına işaret etmiyor. Türkiye genelinde son 10 yılda morfin kullandığı için yakalanan şapheli sayısı 127, ele geçiliren miktar ise 7 ton 127 kilo. Morfin en çok Van’da ele geçirildi.

Kaynak: Al Jazeera
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir