• DOLAR 32.517
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2439.876
  • ...
Bölgemizde asansörler tehlike saçıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mecidiyeköy’de bir şantiyede 6 Eylül 2014 tarihinde meydana gelen asansör kazasının ardından, “Asansörler ne kadar güvenli” gündeme getiren Makina Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır’da kullanılan asansörlerin içler acısı durumunu gözler önüne seren bir basın açıklaması yayımladı.

Oda adına basın açıklamasını yapan Şube Başkanı Gurbet Örçen Diyarbakır ve bölge illerinde 3 yıldır yaptıkları kontroller sonucunda ortaya vahim istatistikî bilgilerin çıktığını belirterek, olası kazaların önüne geçmek ve kamuoyunda gerekli duyarlılığı oluşturmak amacıyla böyle bir basın açıklaması yapmayı uygun gördüklerini söyledi.

Bu  güne kadar kontrol ettikleri asansörlerin büyük çoğunluğunun can güvenliğini tehdit ettiğini ve kullanılamaz durumda olduğunu belirten Örçen, “Mecidiyeköy’de yaşanan bu facia bir kez daha göstermektedir ki konutlarımızda, okullarda, fabrikalarda, hastanelerde, şantiye sahalarında ve saymakla bitmeyecek onlarca yerde kontrolden uzak can ve mal güvenliğini ciddi şekilde tehdit eden asansörler bulunmaktadır.” uyarısında bulundu.

“Oldukça vahim bir tabloyla karşı karşıya olduğumuz ortaya çıkmıştır”

Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe giren Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği gereği asansörlerin yılda bir kez A Tipi Muayene kuruluşlarınca kontrol edilmesi gerektiğini belirten Örçen, “Bünyesinde A Tipi Muayene Kuruluşu bulunduran Odamız; Diyarbakır Şube ve bağlı İl illerde toplam 14 Belediye ile Yıllık Asansör Periyodik Kontrol Protokolü yapmıştır. Bu protokoller kapsamında yapılan kontroller neticesinde oldukça vahim bir tabloyla karşı karşıya olduğumuz ortaya çıkmıştır. Yapmış olduğumuz kontrollere ilişkin elimizdeki resmi rakamları sizlerle paylaşarak durumun vahametini daha net ortaya koymakta fayda vardır.” diyerek çıkan sonuçları tablolar üzerinde değerlendirdi.

2012-2014 TARİHLERİNDE YAPTIĞIMIZ ASANSÖR KONTROL VERİLERİ

İL/İLÇE

KONTROL SAYISI

KIRMIZI ETİKET

SARI ETİKET

YEŞİL ETİKET

TEHLİKE ORANLARI

KAYAPINAR (DİYARBAKIR)

1269

732

148

389

57%

YENİŞEHİR (DİYARBAKIR)

416

301

17

98

73%

BATMAN

250

241

6

2

97%

SİİRT

220

191

25

4

87%

MUŞ

38

38

0

0

100%

ŞANLIURFA

160

136

1

23

85%

KARAKÖPRÜ (ŞANLIURFA)

15

14

1

0

93%

BAĞLAR

(DİYARBAKIR)

340

297

10

33

87%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Bölgede ki asansörlerin yüzde 91’i can ve mal güvenliği açısından tehlike arz etmektedir.”

Tabloyu değerlendiren Örçen, 2012-2014 Yıllarında Diyarbakır ilinde yapılan Asansör Yıllık Periyodik Kontrollerinde toplam 2025 adet asansörün kontrol edildiğini, bunlardan 1330 adedinin kırmızı etiketle etiketlendirildiğini söyledi.

Örçen, “Yani bu asansörlerin yüzde 67’si can ve mal güvenliği açısından tehlike arz etmektedir. Bölge illerinde ise durum daha da vahametini göstermektedir. 2012-2014 yıllarında 683 asansör kontrol edilmiş olup 620 adedi kırmızı etiketle etiketlendirilmiştir.  Buradaki asansörlerin yüzde 91’i can ve mal güvenliği açısından tehlike arz etmektedir.tespitinde bulundu.

“Kontrol edilmeyen her asansörün olası kazalara davetiye çıkarır”

Yapılacak asansör kontrollerinin hayat kurtardığını ve bu konuda ilgilileri sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdıklarını belirten Örçen, Diyarbakır ve bölge illerinde binlerce asansörün halen kontrol edilmemiş durumda ve kontrol edilmeyen her asansörün olası kazalara davetiye çıkardığı uyarısında bulundu.

Örçen, “Yukarıda belirttiğimiz oranlar ve yaşanan asansör kazaları göz önünde bulundurulunca konuya gerekli hassasiyetin gösterilmediği ortaya çıkmaktadır. İstanbul da yaşanan katliam gibi kazanın her an her yerde gerçekleşme olasılığı bulunmaktadır. Buradan ilgili tüm kurum-kuruluş ve bina yöneticilerini olası kazaların önüne geçmek için asansörlerin yıllık periyodik kontrollerini yaptırmak konusunda üzerlerine düşen yasal sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.” çağrısında bulundu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir