Dikkat! Çocuklarınızı Tehlike Bekliyor
Yeni bir eğitim öğretim yılının başlama heyecanı yaşanırken eğitimciler, anne-babaları, çocukları okullarda bekleyen tehlikelere karşı uyarıyor; okullardaki uyuşturucu, alkol ve ahlaki yozlaşmaya karşı çocuklarınızı koruyunuz, diyorlar
Şükrü Gündüz / Doğruhaber
Yeni bir eğitim öğretim yılı daha başlıyor. 16 milyon öğrenci ders başı yapacak. Türkiye’de eğitim sistemi ile ilgili sorunlar bir türlü düzelmiyor. Batı tarzı bir eğitim sistemi dayatılırken eğitim sistemi yazboz tahtası haline gelmiş durumda. Her Milli Eğitim Bakanı değiştiğinde eğitim sistemi de bundan nasibini alıyor. Eğitimdeki sorunlar sadece eğitim sistemi ile ilgili sorunlar değil. Anne-babaların çocuklarını emanet ettiği öğretmenlerin maneviyattan yoksun bir eğitim sisteminden geçerek öğretmenliğe başlaması bu yaraya tuz biber oluyor adeta.
ÇOCUKLARINIZA SAHİP ÇIKIN
Eğitimciler anne-babaların okula giden çocukları ile çok yakından ilgilenmeleri gerektiğinin altını çiziyor. Uyuşturucu ve alkol kullanma yaşı neredeyse ilkokul seviyesine inmiş. Anne-babalar okula giden çocuklarını bu tür tehlikelerden korumak için onlarla yakından ilgilenmelidir. ÖĞ-DER Genel Başkanı Hamdi Sürücü, okulların yakınlarındaki uygunsuz içkili eğlence merkezleri, öğrencilerin sigara, içki gibi madde kullanımlarında yaş sınırının sürekli aşağılara düşmesi, uyuşturucu maddelere vb. zararlı maddelere ulaşım kolaylıklarının artması gibi meselelerle öğretim yılının başlayacağına dikkat çekti.
ANNE-BABALAR ÇOCUKLARINIZI TEHLİKELERDEN KORUYUN
Ailelerin çocuklarını iyi takip edip bir sorun varsa zamanında önlemini alması gerektiğini söyleyen İKRA –DER Genel Başkanı Murat Arslan da, “Aile olarak aslında endişelenmemiz gereken daha önemli bir sorun vardır. Çocuklarımızın ailenin gözetiminden uzak, okul çevresinde olumsuz arkadaşlar edinmesi ve neticesinde zararlı alışkanlıklara bulaşma riski vardır. Uyuşturucu kullanma yaşının ilkokul seviyesine kadar indiği herkesin malumudur. Ailelerin, çocuğunun arkadaşlarını iyi tanımaları gerekiyor. Sürekli olarak çocuklarını gözetlemeli; yolunda gitmeyen bir şeyler fark ettiklerinde sorunu ertelememelidirler.” şeklinde konuştu.
ÖĞRENCİLER SAVUNMASIZ
Okul yakınlarında bulunan uygunsuz ve alkollü mekânların öğrencileri olumsuz etkilediğini söyleyen ÖĞ-DER (Şuurlu Öğretmenler Derneği) Genel Başkanı Hamdi Sürücü, “Öğretmen, büro memuru, hizmetli ve yardımcı eleman eksiklikleri, altyapı sorunları giderilmemiş fatih projesi, okulların yakınlarındaki uygunsuz içkili eğlence merkezleri, öğrencilerin sigara, içki gibi madde kullanımlarında yaş sınırının sürekli aşağılara düşmesi, uyuşturucu maddelere vb. zararlı maddelere ulaşım kolaylıklarının artması gibi meselelerle öğretim yılı başlayacak” dedi.
16 MİLYON ÖĞRENCİ DERS BAŞI YAPACAK
Yeni öğretim yılının başlayacağı bu günlerde öğrenci velileri ve okul idarecilerinin eksiklikleri giderme telaşında olduğunu söyleyen Sürücü, “16 milyon öğrenci okullarında olacak. Eğitimin tarafları olan Milli Eğitim Bakanlığı, okullar, öğretmenler, veliler ve öğrenciler hepsi hazırlıklarını yapmakta. Veliler çocuklarının giyim-kuşam ve kırtasiye ihtiyaçlarını tamamlama, ulaşım giderlerini karşılama telaşında. Okula yeni başlayacak çocuklarda yeni mekânla ve arkadaşlarla tanışma merakı ve heyecanında. İdareciler okulların eksiklerini tamamlama ve yeni kayıtlarda kontenjan fazlalığı olursa nasıl çözeriz telaşında” diye konuştu.
VELİLER ÇOCUKLARINA REHBER OLMALI
Öğrenci velilerine önemli tavsiyelerde bulunan ÖĞ-DER Genel Başkanı Sürücü, “Tüm bu telaş ve kargaşaya rağmen velilerin telaşa kapılmadan çocuklarıyla yakından ilgilenmeleri, onlara güvenmeleri gerekir. Veliler çocuklarını korumak adına fazla korumacılık yapıp onların kendilerine güvenini bozmamalı. Arkadaş seçimlerine dikkat etmeleri konusunda rehberlik yapılmalı. Veliler çocuklara derslerinde yardımcı olmalılar fakat yardım adına dersleri kendileri yapmamalılar. Gayrı ahlaki dizi ve filimler konusunda dikkatli olmalılar. Öğrencilere sürekli ders çalış dememeli, ders çalışmayı bir ceza olarak uygulamamalı. Gençlerin ihtiyaçlarının karşılanması konusunda mümkün olduğunca cömert olurken israfa ve lükse düşülmemeli. Çocuklara ve gençlere rehberlik yaparken emredici olmak yerine yönlendirici olmalı, doğrularda örnek olmaya çalışmalı. Zararlı alışkanlıklardan ve olumsuz ortamlardan korumak için onlarla beraberliklerimizi arttırıp güvenmeliyiz. Aşırı korumacılık sıkmamalı fakat fazla güvenle de boş bırakmamalı” şeklinde konuştu.
EBEVEYNLER ANLAYIŞLI VE SABIRLI OLMALIDIR
Ebeveynlerin çocuklarına karşı anlayışlı bir şekilde davranarak onlara yardımcı olmaları gerektiğini belirten İkra Eğitim Der Genel Başkanı Murat Arslan, “Eğitim öğretimin başlamasıyla beraber ailelerde de korku ve endişeyle karışık tatlı bir heyecan da başladı. Özellikle bu yıl ilkokula başlayan çocuklarımız daha rahat edebildiği aile ortamından kuralların olduğu okul hayatında uyum sorunları yaşayacaktır. Çocuğun tek başına bu sorunla baş etmesi çok zordur. Ebeveynler bu hususta daha anlayışlı, her zamankinden daha sabırlı olmalı ve bu sürecin doğal olduğunu unutmamalıdırlar. Ebeveyn olarak çocuklarımızla empati kurmalıyız. Çünkü hepimiz bu süreçten geçtik. Mekân ve ortam değişikliğinde bir alışma zamanı vardır” diye konuştu.
TEHLİKELERE KARŞI ÇOCUKLARINIZI KORUYUN
Ailelerin çocuklarını iyi takip edip bir sorun varsa önlemini zamanında alması gerektiğini söyleyen Arslan, “Aile olarak aslında endişelenmemiz gereken daha önemli bir sorun vardır. Çocuklarımızın ailenin gözetiminden uzak okul çevresinde olumsuz arkadaşlar edinmesi ve neticesinde zararlı alışkanlıklara bulaşma riski vardır. Örneğin uyuşturucu kullanma yaşının ilkokul seviyesine kadar indiği herkesin malumudur. Ailelerin, çocuğunun arkadaşlarını iyi tanımaları gerekiyor. Sürekli olarak çocuklarını gözlemlemeleri ve yolunda gitmeyen bir şeyler fark ettiklerinde sorunu ertelememelidirler” şeklinde konuştu.
ÖLÇÜYÜ KAÇIRMAYIN
Ebeveynlerin çocukları ile bir arkadaş gibi sohbet edebilmesi gerektiğini söyleyen İkra-Der Genel Başkanı Arslan, “Çocuğumuz okuldan geldiğinde sohbet havası içinde gününü nasıl geçirdiği, neler öğrendiği sorulmalıdır. Burada çocuğumuzu hesaba çeker gibi değil de iki arkadaşın sohbeti şeklinde olması gerekir. Çocuklarımıza verdiğimiz harçlıklarda da ölçüyü kaçırmamak gerekir. Okula gidiş ve geliş güzergâhları da önemlidir. Mümkün olduğunca arkadaşlarıyla beraber gitmeleri ve yol üzerinde olumsuz davranışlar edinebilecekleri mekânların bulunmadığı bir güzergâh olmalıdır” dedi.
ÇOCUKLARIMIZ İKİ CİHANDA DA MUTLU OLSUN
Anne-babaların çocuklarına İslami değerleri sürekli hatırlatması gerektiğini belirten Arslan, “Çocuklarımızın iki cihanda da mutlu olmasını istiyorsak İslami değerlerin meleke haline gelmesi için özel çaba sarf etmemiz lazım. Örneğin yazın Kur’an’ı öğrenen ve cami alışkanlığı edinen çocuklarımızın buna devam etmesi aileye bağlıdır. İyi model olan anne baba çocuğundaki bu değişikliği fark edecektir” diye konuştu.