Canikli: Gümrüklerde istihbaratı daha çok kullanacağız
Mersin'e gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, gümrüklerin teknolojik olarak daha yakından izlenmesi ile birlikte istihbarattan daha çok yararlanacaklarını ifade etti.
MERSİN - Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Mersin’e gelen Bakan Canikli’nin ilk ziyaret durağı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü oldu.
Canikli’nin Bölge Müdürlüğü ziyaretine Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Ak Parti Mersin Milletvekilli Nebi Bozkurt, ESOB Başkanı Talat Dinçer, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ile MTSO Meclis Başkanı Mahmut Arslan da eşlik etti.
Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı dikkat çeken ziyarette; çevik kuvvet polisi, birkaç gündür eylem yapan işçilerin olduğu bölgede güvenlik koridoru oluşturdu.
Canikli, Bölge Müdürlüğü makamında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bakanlığına ait birimlerin işleyişini yerinde görmek üzere Mersin’e geldiğini anlatan Canikli, Mersin gümrük bölgesi ve idaresinin Türkiye’nin en yoğun ve işlem hacmi en büyük bölgelerinden biri olduğunu kaydetti.
Gümrüklerdeki işlemlerin, iş akışının çok sağlıklı ve güvenli bir şekilde yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Canikli, “Son 12 yılda bu hedefi gerçekleştirmek üzere son derece önemli çalışmalar yapıldı. Özellikle kayıp kaçağın minimum seviyeye, kabul edilebilir bir noktaya indirilmesi ve bu yolla kamuya aktarılması gereken kaynakların olması gereken yere kanalize edilmesi için bunların yapılması gerekiyor” diye konuştu.
Canikli, “Bugüne kadar bakanlıklarımızın son teknolojik imkanlar da kullanılarak hem işlemlerin daha sağlıklı, daha hızlı ve tarafları memnun edecek tarzda yürütülmesi ama aynı zamanda özellikle 2002 öncesi dönemde gümrük müdahalelerinde çok yoğun olarak dile getirilen bazı olumsuz sonuçların ortadan kaldırılması ve kamunun hakkının kamuya tam olarak aktarılmasını temin etmek amacıyla gerçekten çok önemli çalışmalar yapıldı, kararlar alındı, uygulamalar hayata geçirildi, realize edildi. Ama tabi bu bir süreç. Gümrük işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi süreci dinamik bir süreç ve bunun her an, her saniye direkt olarak izlenmesi, takip edilmesi, update edilmesi gerekiyor. O nedenle ‘biz şu noktayı yakaladık, şu aşamaya geldik’ gibi bir yaklaşım ve rehavet içerisinde olmamız söz konusu değil. Gerçek durumu olması gereken hedefe getirinceye kadar ve kamu vicdanını bu anlamda tamamen rahatlatana kadar bu çalışmalarımız da kesintisiz, kararlı bir şekilde devam edecek bütün alanlarda.” ifadelerini kullandı.
“Türkiye uyuşturucu kaçakçılığı noktasında transit geçiş ülkesi”
Bir gazetecinin, Türkiye’nin özellikle uyuşturucu kaçakçılığı noktasında transit geçiş ülkesi olması nedeniyle şu anda bulunduğu noktayı sorması üzerine de Bakan Canikli, kayıt dışılığın rakamlarının, kayıt dışı olduğu için ortaya konamayacağına dikkat çekerek, “Kaçak, legal olmayan bütün bu çalışmaları detaya dökmeniz mümkün değil. Bunun kaydı olmaz, kaydı olmadığı için datası da olmaz zaten. Türkiye stratejik konum itibariyle son derece eşsiz bir konumda: Buna geçiş noktası olması da dahil olmak üzere. Birçok alanda bize büyük avantajlar sunarken, bazı noktalarda tabi riskleri de içeriyor. Bunlardan bir tanesi de bu noktada geçiş noktası olması. Yani Türkiye’nin bir enerji koridoru olmasından içinde bulunduğu bu pozisyon, bu coğrafi yapı önemli bir etkendir ama özellikle Uzakdoğu’dan, daha doğu bölgelerden kaynaklı, orası orijinli bir takım uyuşturucuların da batıya ulaştırılmasında doğal bir güzergah. Burada herhangi bir seçme şansımız da yok. Bunu yapanlar açısından en doğal güzergah olarak görülüyor. Dolayısıyla Türkiye bu noktada kullanılmaya çalışılıyor. Tabi yeni değil bu, yani uzun yıllardan beri.” ifadelerini kullandı.
Türkiye üzerinden akan, akıtılmaya çalışılan uyuşturucu ticaretinin önlenmesi noktasında son yıllarda çok büyük olumlu ve caydırıcı etkisi olan sonuçlar alındığını aktaran Canikli, gümrüklerin teknolojik olarak daha yakından izlenmesi, daha önceki yıllarda gümrük idarelerinde bu alanda çok fazla kullanılan araçlardan birisi olmayan istihbaratın devreye sokulması ve gümrük idarelerine bu isimle bir daire başkanlığı oluşturulmasının, bu sonuçların elde edilmesinde önemli etkenler olduğunu vurguladı.
"Son yıllarda yakalanan uyuşturucu oranlarında artış yaşandı"
İstihbaratı daha geniş şekilde kullanacaklarını ifade eden Canikli, “Modern yönetim tarzı anlamında işe yarayacak olan tüm araçlar devreye sokuluyor, teknolojik imkanlar daha yoğun bir şekilde kullanılıyor. Son yıllarda nitekim ele geçirilen, yakalanan uyuşturuculara baktığımız zaman önceki yıllarla kıyaslanamayacak kadar büyük boyutlardadır ve daha da devam edecek bu. Dolayısıyla ne kadar kaçak geçiyor gibi bir soruyu bilmemiz mümkün değil, böyle bir soruya hiç kimse cevap veremez. Çünkü adı üzerinde kaçak, yani gayri resmi zaten, kayıtlarda izlememiz mümkün değil, izlediğimiz anda yakalarız zaten. Son yıllarda, son aylarda ve son günlerde de daha ivme kazandı ve devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Bu konuda çok yeni projeleri olduğunu ve çalışmaların devam ettiğini bildiren Canikli, önümüzdeki birkaç hafta içerisinde bu projeleri kamuoyuyla paylaşarak hayata geçireceklerini söyledi. Canikli, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hem akaryakıt kaçakçılığı için, hem transit ticaret için, uyuşturucu kaçakçılığı için, bonzai dahil olmak üzere, çok güncel olduğu için ve gerçekten toplumu acıtan bir uyuşturucu olduğu için, ciddi anlamda zararlar veren, yuvalar yıkan, aileleri perişan eden bir uyuşturucu olduğu için söylüyorum, hepsi için geçerli tabi, hepsi birbirinden bu anlamda daha fazla tahrip edici. İnşallah çok daha etkili birkaç projeyi önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşmış olacağız. Yani bu mücadele kabul edilebilir, olabilecek minimum seviyeye indirilene kadar kesintisiz bir şekilde kararlılıkla sürecek”
Cezalarla ilgili de bilgi veren Bakan Canikli, konuşmasına şu sözlerle devam etti:“ Cezalarla ilgili bir önceki yasada da düzenlemeler yapıldı, alt limit 2 yıldan 3 yıla çıkarıldı. Özellikle silah, akaryakıt ve alkol kaçakçılığında daha önce 2 yıldı ve 2 yıl ertelenebilir, paraya çevrilebilir bir limitti, 3 yıla çıkarınca bu da artık ertelenemez hale geldi. (Osman Öksüz- İLKHA)