Öğrenciler mescit istiyor rektör kulak tıkıyor
Yönetim, mescit talebine kulak tıkıyor
Türkiye`nin en köklü eğitim kurumlarından Ege Üniversitesi, kampüste uyguladığı mescit yasağıyla şaşırtıyor. 50 bini aşkın öğrencisi bulunan üniversitede ibadet edecek yer yok. Bin 200 öğrencinin imzasını hiçe sayan yönetim, mescit talebine kulak tıkıyor. İbadet hürriyetinin anayasa ile güvence altına alındığını belirten öğrenciler ise ders ile dinî vecibeler arasında kaldıklarından yakınıyor.
Ege Üniversitesi (EÜ), kuruluşunun 56. yılında 50 bini aşan öğrencisine rağmen mescit açılmasına izin vermiyor. Öğrenciler, mescit yapılması için topladıkları bin 200 imzayı rektörlüğe verdi. Ancak yönetim, öğrencileri görmezden geldi. Üniversite yönetiminin tutumuna tepki gösteren öğrenciler, "Mescidimiz yok, imzalarımız görmezden geliniyor. Rektör, üzerine düşeni yapmıyor." diyerek şikâyetlerini Yükseköğretim Kurulu`na (YÖK) iletti.
Üniversitenin tutumunun inanç özgürlüğüne aykırı olduğunu belirten öğrenciler, Cumhurbaşkanı ve Başbakanlık makamına da dilekçe yazarak sorunlarının çözümü için yardım istedi. Öğrenciler, Diyanet İşleri Başkanlığı`nın kontrolünde bir mescit açılarak bu sıkıntılarının giderilmesini istiyor. Dört yıldır merdiven altı gibi kuytu yerlerde namaz kıldıklarına dikkat çeken öğrencilerden Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümü 4. sınıf öğrencisi Hamit Aydın, "Yakın zamanda mezun olacağım. Ben bu sıkıntıyı yaşadım bari benden sonrakiler yaşamasın. 50 bini aşkın öğrencinin bulunduğu bir yerde mescit olmaması çok üzücü." diyor.
İletişim Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Samet Sağlam da geçmiş yıllarda Fen Fakültesi`nin alt kısmında bir mescit olduğunu, müftülüğün görevlendirdiği bir imam tarafından namaz kıldırıldığını hatırlatıyor. Aynı şekilde bir mescit açılabileceğini ifade eden Sağlam, "Geçmiş yıllardaki mescit, bazı sıkıntılardan dolayı kaldırılmış. İnanç özgürlüğü kapsamında üniversiteye yeniden mescit açılmasını istiyoruz. Bu konuda devlet yetkililerinin yardımını talep ediyoruz. Rektörlük, bin 200 dilekçe vermemize rağmen mağduriyetimizi görmezlikten geliyor." şeklinde konuşuyor.
Hemşirelik Yüksekokulu 2. sınıf öğrencisi Umut Ardil ise duruma, "Burası adeta koca bir şehir, binlerce insan yaşıyor. Burada namaz kılmak isteyenler sizce ne yapıyor? Bu mağduriyete birilerinin dur demesi gerekiyor." sözleriyle tepki gösteriyor.
Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve YÖK`e dilekçe gönderen öğrenciler, en yakın mescidin yerleşke dışında olduğunu belirtiyor. Dilekçede öğrenciler, dersleri ile dinî vazifelerini yerine getirmek arasında kaldıklarını dile getiriyor. İbadet hürriyetinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nin 9. maddesi ve Anayasa`nın 24. maddesinde güvence altına alındığına dikkat çekiliyor. Öğrenciler, mağduriyetlerinin ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı olduğunu belirterek üniversitelerine mescit yapılmasını talep ediyor.
Zaman