• DOLAR 32.5
  • EURO 34.965
  • ALTIN 2441.1
  • ...
Çocuklarda işitme kaybına biyonik kulaklı tedavi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  - Türkiye’de ve dünyada her 1000-2000 kişiden biri işitme kaybı ile doğuyor. Çoğunun nedeni tam olarak bilinmeyen işitme kayıpları erken dönemde belirlenemediğinde, tedavi edilmesi zorlaşıyor. 

İşitme engelliler için devrim niteliğinde olan biyonik kulak yani “Koklear Implant” ise, diğer işitme cihazlarından farklı olarak sesi önce elektrik enerjisine çevirip frekanslara bölüyor. Ardından sıralı bir elektrot zinciri vasıtasıyla iç kulaktaki  sinir hücrelerine gönderiyor.

Konu ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Memorial Dicle Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Ediz Yorgancılar, biyonik kulakla işitme engelinin tamamen ortadan kalktığına dikkat çekerek tedavi yöntemi ile ilgili merak edilenler hakkında bilgi verdi.


İşitme kaybı ile doğum birçok nedene bağlı olabilir 

Doğuştan ya da sonradan ortaya çıkan işitme kayıplarının ortaya çıkış nedeninin tam olarak belirlenemediğini belirten Doç. Dr. Ediz Yorgancılar, tam olarak belli olmamakla birlikte akraba evlilikleri, genetik, ateşli hastalıklar ve annenin geçirdiği enfeksiyonlardan şüphelendiklerini söyledi.

Dr. Yorgancılar, “İşitme kaybı ile doğan ve sorunu erken dönemde belirlenemeyen bebeklerde tedavi zorlaşmaktadır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde bu durum daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de ise bebeğe doğduğu andan itibaren yapılan tarama işitme testleri sayesinde, herhangi bir duyma kaybının bulunup bulunmadığı erken dönemde tespit edilmektedir. Özellikle ailesinde işitme kaybı olan, akraba evliliği yapan kişiler doğan çocuklarına mutlaka işitmeyle ilgili gerekli olan testleri yaptırmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Çocuk çağrıldığında tepki vermiyorsa dikkat!

İşitme kaybı olan çocuklardaki en önemli belirtilerin televizyon izlediğinde, çağrıldığında, ani bir patlama ve gürültü olduğunda tepkisiz kalması olduğunun altını çizen Dr. Yorgancılar, böyle bir durumda ailenin işitme kaybından şüphelenmesi gerektiğini ve hemen bir kulak burun boğaz uzmanına danışması gerektiğini söyledi.

Biyonik kulakla tedavisi mümkün 

Toplumda, işitme kaybı olanların dilsiz olduğu ve bu durumun tedavisinin olmadığı yönünde yanlış bir algı bulunduğunu söyleyen Dr. Yorgancılar, “Erken dönemde yakalanan işitme kayıpları araştırıldıktan sonra uygun çözüm seçeneği planlanarak, çocuğun duyma ve konuşma yeteneği kazanması sağlanabilir. İşitme kayıplarında, günümüzde kullanılan ve sonuçları diğer tedavilere kıyasla çok başarılı olan biyonik kulak yani koklear implant sayesinde, hastalar günlük yaşamdan kendilerini soyutlamadan sağlıklı bir birey olarak yaşamını sürdürmektedir. Ameliyat ile kulak içerisine yerleştirilen biyonik kulak, çocukların sosyal yaşamlarında herhangi bir sıkıntı çekmeden topluma kazandırılmalarını sağlar. İşitme kaybı ile dünyaya gelen çocuklar, biyonik kulak sayesinde müzisyen olma şansına bile sahiptir.” dedi.  

Ameliyattan sonra rehabilitasyon önemli

Hastanın kulağına ameliyatla biyonik kulak yerleştirildikten sonra rehabilitasyon çalışmalarının başlatıldığını belirten Dr. Yorgancılar,  başlanan rehabilitasyon süresinin implant takılan kişinin göstereceği ilgiye ve ebeveynlerin yaklaşımına göre değiştiğini söyledi.

Dr. Yorgancılar, tedavi sürecinde hastanın en önemli destekçisinin ise ailesi ve çevresi olduğuna dikkat çekti. (Fikret Özkan  - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir