• DOLAR 32.564
  • EURO 34.979
  • ALTIN 2445.831
  • ...
Zorbalık şiddete dönüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Şanlıurfa 

Anayasal hakları olmasına rağmen okuma haklarından mahrum edilen başörtülü öğrencilere okul idarecilerinin sert tutumları şiddete dönüştü. Hilvan`da başörtülü bir şekilde okula giden Zehra Solçetutan’ı dersten çıkaran sınıf öğretmeni Tuba Türkoğlu bahçede arkadaşıyla bekleyen Zehra Solçetutan’ın yanın gelip şiddetli bir şekilde kafasına yumruk attı. Sınıf öğretmeninin öğrenciye dayak anı saniye saniye kameralar tarafından görüntülendi.

Polislerin gözleri önünde gerçekleşen bu olaya polisler hiç müdahale etmedi. Polisler sanki öğrenciye dayağı atan sınıf öğretmeni değil de babasıymış gibi davranıp Zehra Solçetutan’ın babasını kameraların görüntü alamadığı bir yere götürdü. Polisler öğrenci velisine gözdağı vererek sindirmek istedi. Ayrıca polisin bu konu ile ilgili tutanak tutmadığı da belirtildi.

ÖĞRENCİLER İKİ HAFTADIR OKULA ALINMIYOR

2011-2012 eğitim öğretim yılının başlamasından bu yana iki hafta geçmesine rağmen Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde başörtüsüyle okula gitmek isteyen 30’da fazla öğrenci okula alınmıyor. Bu hafta 75.Yıl İlköğretim Okulunda 4 kız öğrenci örtülü oldukları gerekçesiyle okula alınmadı. Okul bahçesinde bekleyen öğrencilerin velileri okula geldiler. 2 kız öğrenci velisi olan Ramazan Solçetutan okula gelip kızlarını aldı ve sınıfa gitmek istedi. Öğrenci velisi, kızını sınıfına götürmek isterken okul yönetimi tarafından engellendi. Okula gelen polis, öğrenci velisini engelleyip sözlü ve fiziksel hakaretlerde bulundu.  Zehra Solçetutan’ın babası Ramazan Solçetutan,  okul yönetiminin hiçbir şekilde kızına ve kendisine hakarette bulunma hakkına sahip olmadığını ayrıca okul bahçesinde sınıfa alınmayıp bekleyen kızına sınıf öğretmeni Tuba Türkoğlu tarafından şiddet uygulandığını bunun için gereken hukuki işlemleri başlatacağını söyledi.

OKUMA HAKKIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu`nda da benzer görüntüler yaşandı. Derse alınmayan 4 kız öğrencinin okul bahçesinde oturdukları gözlendi. Öğrenci velileri ise okul yetkilileri ile yaptıkları görüşmede okul yönetiminin kendilerine başörtülü öğrencilerin okula alınmaması yönünde Milli Eğitim Müdürlüğünün bir talimatı olduğunu ifade ettiklerini belirttiler. Okul dışına çıkartılan öğrenciler, kendilerinin inançları gereği örtündüklerini, örtünmenin Allah`ın emri olduğunu, eğer okula almazlarsa alınana kadar her gün okula gelip okulun önünde bekleyeceklerini kaydettiler. Öte yandan başörtülü oldukları gerekçesiyle öğrencileri okula almayan Hilvan İlköğretim Okulu`nda ise eğitim gören 3 kız öğrencinin okul bahçesi dışında oturdukları gözlendi. Geçen yıl başörtüsü taktığı gerekçesiyle Mustafa Kemal İlköğretim Okulu`ndan bu okula sürgün edilen öğrencilerden Ayşegül Yüksekyayla okul yönetimi tarafından okula alınmadıklarını, bu kararlarından vazgeçmeyeceklerini, okula alınana kadar her gün geleceklerini, söylediler.

POLİS NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?

Başörtülü öğrencilerle ilgili talimat verdiği iddia edilen Hilvan İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahmut Baytak, öğrenci velilerine  “Sokaklara çıkın gösteri yapın, yönetmenlik var ben başörtülü öğrencileri okula almıyorum” diyerek öğrenci velilerini hukuksuzluğa teşvik ettiği söyleniyor.  Polisin ise öğrenci velilerine “Hepiniz teröristsiniz ne işiniz var okulda” diyerek öğrenci velilerini bu şekilde terörize etmeye çalıştığı ifade ediliyor. 

Yaşanan mağduriyeti haber alan STK’lardan İkra Eğitim-Der Başkanı Av. Abdulgani Orhan, İkra Eğitim-Der üyesi Dr. Mehmet ekinci, Özgür-Der Diyarbakır Şube Başkanı Av. Serdar Bülent Yıldırım, Diyarbakır Mustazaf-Der Şube Başkanı Nuri Güler, Hür-Der Yönetim Kurulu Üyesi Av Şaban Dalgın, Bem-Bir-Sen Sendika Başkanı İbrahim Gökdemir, Hilvan’gelerek yaşanan mağduriyeti yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldılar.

POLİS ÖĞRENCİ VELİLERİNE HAKARET ETTİ

Gaziantep

Başörtüsü mağduriyetinin devam ettiği başka bir il olan Gaziantep`te ise başörtülü oldukları gerekçesi ile okula alınmayan kız öğrencilerine okul önüne gelen emniyet amirinin hakaret ettiği, kızları ve ailelerini terörist olmakla suçladığı, aşağılayıcı sözler sarf ettikten sonra kollarından tutarak "defolun gidin" dediği ileri sürüldü. Eğitim Öğretim yılının başlamasıyla inançları gereği başörtülü olarak Gaziantep Şahinbey Pakize Kemal Öğücü İlköğretim Okulu’na giden öğrenciler Zeynep Kütükçü, Selva Arslan, Sümeyra Annaç, Zehra Kütükçü, ve Şuheda Arslan iki haftadır sınıfa alınmıyorlar. Zorunlu 8 yıllık eğitim ve öğretimlerine başörtüleri ile devam etmek isteyen ve okula alınmayan öğrenciler anneleriyle birlikte okul önüne gelip derslerini okul önünde yapıyorlar.

POLİS ÖĞRENCİ VELİLERİNE; “SİZ TERÖRİSTSİNİZ” DEDİ

Okul müdürünün çağırması ile okul önüne gelen Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri okula alınmayan kız öğrencileri ve annelerini okul önünden uzaklaştırdı. Ekip amirinin ise öğrenci ve velileri aşağıladığı, terörist olmakla suçladığı, bağırıp çağırdıktan sonra çocukların kollarından tutup "defolun gidin." dediği ileri sürüldü.

Öğrenci velisi Türkan Kütükçü; emniyet amirinin kendilerine ağır sözler sarf ederek okul önünden kovduklarını ifade edip, "Emniyet müdürü okul önüne gelerek `okul müdürü sizi içeri almıyorsa dışarıda beklemeye hakkınız yok. Defolun gidin.` Dedi ve bize sert davrandı. Üzerine oturduğumuz kilimi de çekip aldılar. Bağırıp çağırarak bizi okul önünden kovdular."dedi. Çocuklarının, emniyet amirinin yaptıklarından çok etkilendiğini ifade eden Kütükçü, "Bütün bu hakaretleri çocuklarımızın gözü önünde bize yaptılar. Eve gittiğimizde kızım ağlamaklı `ben polis amcalardan böyle bir şey beklemiyordum. Ben haksızlıklar karşısında polislerin bize yardımcı olacağını sanıyordum` dedi” şeklinde konuştu.

POZİTİF AYRIMCILIK BAŞÖRTÜLÜYE YOK

Adana: 12 Eylül 2010 anayasa referandumunu da hatırlatan veliler, “Bize, özgürlüklerin önü açılacak, kadına ve çocuklara pozitif ayrımcılık verilecek dediler. Nerede bu sözleri verenler? Eğer bunlar çocuksa çocuğa pozitif ayrımcılık nerede? Eğer çocuk değil yetişkin ise kadına pozitif ayrımcılık nerede? Yoksa pozitif ayrımcılık çıplaklık için miydi? Çocuklarımız rencide olacak şekilde tecrit ediliyor arkadaşlarının yanında. Bu da bizi çok üzüyor” diye konuştular. Seyhan İlçesi Bahçelievler İlköğretim Okulunda okuyan 8. sınıf öğrencisi Kerimenur Turğay ile 7. Sınıf öğrencisi Rabia Bozkurt başörtüsüyle gittikleri okula yine alınmadı. Mağdur öğrencilerden 8. Sınıf öğrencisi Kerimenur Turğay`ın babası Hasan Turğay, kızının kendi öz iradesiyle örtünme kararı aldığını, okul dahil olmak üzere her yerde örtünmek istediğini belirtti.

BÜTÜN ISRARLARA RAĞMEN DERSLERE ALMADILAR

Kızının okula alınması için okul idaresi ile defalarca görüştüğünü belirten Turğay,"Geçen hafta okulların açılmasıyla birlikte kızım da okuluna gitti. Ancak kızımın başörtüsünü bahane eden okul yönetimi kızımı okula almadı. Bunun üzerine ilçe milli eğitim müdürlüğüne dilekçe yazdık. İlçe Milli Eğitim de, “Kılık Kıyafet Yönetmeliğine uyulsun!”  şeklinde muğlâk bir cevap yazarak konuyu tekrar okul idaresine havale etti” dedi. Okul idaresiyle yaptıkları tüm görüşmelere rağmen sorunun çözüme kavuşmadığını belirten Turğay, "Okul idaresinin kızımı başörtülü okula almayacağı yönündeki cevabının ardından Okul Müdürü Sefa Özdemir`den bununla ilgili bir evrak istedik. Israrlarımız üzerine müdür bey bir evrak düzenledi. Söz konusu evrakta; kızım Kerimenur ile kendisi gibi başörtüsü mağduresi olan teyzesinin kızı 7. Sınıf öğrencisi Rabia Bozkurt`un derslere başörtülü girmek istedikleri ancak kılık kıyafet yönetmeliğinden dolayı okulda derslere başörtülü kabul edilmeyecekleri, yazıldı. Evrak okul idaresince Seyhan Kaymakamlığına gönderildi" dedi.

BU SORUN MÜSLÜMAN HALKIMIZIN ORTAK MESELESİDİR

Konunun peşini bırakmayacaklarını belirten Turğay, "Başörtüsü yasağı sebebiyle kızlarımız okul kapılarından dönüyor. Bu sorun tüm Müslüman halkımızın ortak meselesidir. Bu ülkenin yüzde doksan dokuzu Müslüman ise kızlarımız da okulda örtüleriyle okuyabilmelidir. Bu hakkımızı savunmak için tüm resmi mercilere gideceğiz. Bu sorun buralarda çözülmezse yargıya taşıyacağız" diye konuştu.

BAŞÖRTÜLÜ KIZLAR YİNE OKULA ALINMADI

İstanbul: İstanbul Sultangazi İlköğretim okuluna giden 8. sınıf öğrencileri Gülsüm, Tuba ve Sena Seçen kardeşler ile Hafize Eren ve Senanur Beldek adlı öğrenciler de geçen hafta olduğu gibi bu hafta da başörtülü oldukları gerekçesi ile okula alınmadı. Çocuklarının okula alınmamasına tepki gösteren öğrenci velileri Osman Seçen, Hasan Eren ve Abdullah Beldek, İsmetpaşa İlköğretim Okulu Müdürü Murat Özdemir ile görüştü. 1982 Anayasa`sının Bakanlar Kurulu kararıyla çıkardığı 11. Maddesinin (a) bendindeki, "İlkokul ve Ortaokullarda: Siyah önlük giyerler, beyaz yaka takarlar. Okul içinde başı açık, saçlar temiz, düzgün taranmış olur. Saçlar, uzun olması halinde örülür veya arkaya toplanarak bağlanır" şeklindeki yönetmeliğini gerekçe gösteren Murat Özdemir, bu yönetmelik gereği kız öğrencileri başörtüsüyle okula almayacağını söyledi.

HANİ OKUMAK YASAL BİR HAKTI?

Öğrenci velisi Osman Seçen ise, okumanın Anayasal bir hak olduğunu söyleyerek, "Devlet `kimse eğitim ve öğrenim hakkından mahrum bırakılamaz` diyor, ancak burada benim çocuklarım en temel haklarından mahrum bırakılıyor.

 Doğruhaber

Bu haberler de ilginizi çekebilir