• DOLAR 32.583
  • EURO 35.063
  • ALTIN 2459.274
  • ...
DES: Türkiye'de özel okul ücretleri yüksek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK -  Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES), özel okul desteklerini ve öğretmen rotasyonunu değerlendirdi.

DES Genel Başkanı Gürkan Avcı tarafından yapılan açıklamada, devlet tarafından teşvik edilen özel okulların daha kapsamlı politikalarla geliştirilmesi ve öğretmenlere uygulanan zorunlu rotasyon uygulamasının cazip hale getirilmesi gerektiği belirtildi.

“Özel okulculuk kapsamlı politikalarla geliştirilmelidir”

Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından özel okullaşmanın artması için hazırlanan düzenlemeye göre, 250 bin öğrenciye verilecek eğitim öğretim desteğine ilişkin uygulamayı desteklediklerini söyleyen Avcı, “Milli Eğitim Bakanı ve Maliye Bakanı, eğitim sisteminin gelişimi adına oldukça önemli bir adım atmışlardır. Eğitimde yüzde 3’lük bir oranı temsil eden özel okulların günümüzde yarı kapasiteyle çalıştığı göz önüne alınarak, eğitim sistemimize dinamizm ve güç kazandırması açısından özel okulculuğun daha kapsamlı politikalarla geliştirilmesi gerektiği kanaatindeyim.” dedi.

Türkiye’deki özel okul ücretleri Avrupa ülkelerinden daha pahalı

Avcı, Türkiye’deki özel okul ücretlerinin Avrupa ülkelerindeki özel okul ücretlerinin üzerinde olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye'de bir kolejde ortalama yıllık eğitim ücreti 15 bin dolar iken, Amerika'da 6 bin dolar, İngiltere'de 12 bin dolar, Kanada'da 6 bin dolar ve Avustralya'da ise 10 bin dolar civarında seyrediyor.” ifadelerini kullandı.

“Zorunlu rotasyon yerine teşvik edici düzenlemeler getirilmelidir”

Torba Yasa görüşmeleri sıralarında 98. madde görüşmeleri içinde yer alan öğretmenlere rotasyonu içeren meclis önergesi hakkında değerlendirme yapan Avcı, öğretmenlerin durduk yere huzur ve düzenlerini bozacak her türlü uygulamaya karşı olduğunu dile getirdi.

Avcı, konuşmasını şöyle tamamladı: “Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere kalkınmada öncelikli yerlerdeki öğretmen ihtiyacını karşılamak için zorunlu rotasyon uygulaması dayatmak yerine bu bölgelerde çalışmayı teşvik eden yasal düzenlemelere gidilmesi daha sağlıklı ve doğru olur.  Mahrumiyet bölgelerinde çalışanlara tazminat verilerek, becayiş uygulamaları yaparak bu bölgelerde çalışmak cazip hale getirilebilir ve özendirilebilir.” (Hamza Adiyaman – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir