Bu köy, Bitlis'in gururu
Bitlis'in Hizan ilçesi Süttaşı Köyü'nde eğitime verdiği önemle; Doktor, öğretmen, avukat, mühendis ve hemşire yetiştirmenin haklı gururunu yaşıyor.
BİTLİS- Eğitim alanında kız çocuklarının okula gönderilmemesi, derslik ve öğretmen sıkıntısıyla sık sık gündeme gelen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, eğitime verilen önemle yörede adını duyuran köyler güzel örnekler oluşturuyor.
Hizan ilçesine yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Süttaşı Köyü, yıllardır eğitimdeki başarısıyla bölgede sık sık adından söz ettiriyor. Bu köydeki eğitim başarısı, köyün çocuklarının kaderinin tarlaya mahkûm olmasını önledi.
Hizan birincileri bu köyden çıkıyor
Köylerinde okuma düzeyinin çok yüksek olduğunu, hemen hemen herkesin okuduğunu anlatan köy sakinleri, okumaya hevesli bir köy olduklarını, köy okulunun yapıldıktan sonra ilk mezun olanların, üniversiteye giderek diğerlerine örnek teşkil etti.
Çocuklar; Babalarına, amcalarına bakarak özenerek okudu. Çocuklarımızın hepsi okumuş, en az lise mezunudur. Bu yıl köyümüzde Her sene olduğu gibi bu senede üniversite birincileri köyümüzde çıktı.
Köy sakinleri, “Şuan 100 hanelik kalan bu köyden bugüne kadar onlarca doktor, öğretmen, yüzlerce hemşire, avukat, mühendis her daldan insan yetişti. Devlet dairelerin çalışanların çoğu bu köydendir.” Dedi.
“Süttaş denildiğinde akla ‘Okuma’ geliyor”
Süttaş Köyü’nün eğitim konusundaki gayretleri nedeniyle çevre köylerin kendi köylerini kıskandığını aktaran köy sakinleri, Süttaş denildiği zaman akla hemen ''okumanın'' geldiğine dikkat çektiler.
Çocuklarının çok çalışkan olduğunu, hiçbir zaman kız erkek çocuk ayrımı yapılmadığını, bütün hepsinin okutulduğunu belirtilen köylüler, “Faydası oluyor. Bir işimiz olduğu zaman kendi avukatlarımıza, hastalarımızı kendi doktorlarımıza götürüyoruz. Köyümüz 100 haneli. Eğitime büyük bir önem veriyoruz.” diyerek örnekliklerini dile getirdiler. (İLKHA)