• DOLAR 32.589
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2459.246
  • ...
Mazlumder Suriye Göçmen Kampını Ziyaret Etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Haftasonu Antakya`da yapılan Mazlumder Genel Yönetim Kurulu toplantısına Mazlumder Batman şubesinden Murat Çiçek, Ahmet Gayretli ve Naman Bakaç katıldı. Türkiye gündemine dair önemli gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda, Mazlumder Genel Başkanı, Merkez Yöneticileri ve Şube Başkanları ile birlikte Batman heyeti de Hatay`da bulunan Yayladağı Suriye Göçmen Kampını ziyaret ettiler. Konu ile ilgili olarak konuşan Mazlumder Batman şube başkanı Avukat Murat Çiçek, "Son dönemlerde kamplarla ilgili özellikle kamuoyunda dile getirilen söylentileri değerlendirdik. Kamplar Hatay`ın Yayladağı İlçesine kurulmuş. Hatay`da toplam yedi sığınmacı kampı var. Bunlardan beş tanesi faal durumda. Sığınmacıların sayısı sürekli değişmekle birlikte 7000 civarında olduğu söyleniyor." Dedi.

 

"Sınır Köylere Kaçak Yerleşen 400 Kişi Var"
Bunların dışında Antakya merkezde pasaportla giriş yapmış ve çeşitli şekillerde ya ev kiralayarak ya da akrabalarında kalan 70 ailenin olduğunu belirten Çiçek, "Ayrıca yine sınır köylere kamplar dışında kaçak olarak yerleşen 400 kişinin varlığından bahsediliyor. Kamp`ta 100`ün üzerinde çalışan var ve sığınmacılara hizmet ediyorlar. Kamp koşulları uluslarası diğer mülteci kamplarına kıyasla değerlendirildiğinde iyi görünüyor. Kampa giriş ve çıkışlar yasaklanmış. Suriye istihbarat örgütünün kamptakileri taciz ve baskılama tehlikesi sebebiyle çok ciddi güvenlik önlemleri var" dedi.

 

"Kamptakiler Travma Yaşıyor"
Hatay`daki GYK nedeniyle Suriye`den kaçan mültecileri ziyaret etme olanağı bulduklarını belirten Başkan Çiçek, kamptakilerin travma yaşadığını söyledi. Çiçek, şöyle konuştu: "Görevliler dışında hiç kimse kampa alınmıyor. Kamp kapısına gelen yaşlı bir kadınla konuşma fırsatı buldum. Konuşmamızda özetle yer ve yurtlarından ayrılmış olmanın üzüntü ve tramvasını yaşadıklarını bunun dışında çok ciddi bir sorunları olmadıklarını ifade etti. Türkiye Hükümetinin desteği olmazsa şuan yaşamıyor olabilirdik diyen yaşlı sığınmacı teşekkür ve dualarını ilettikten sonra tek sıkıntılarının okul eksiği olduğunu dile getirdi. Kampta çok sayıda çocuk var. Sığınmacı olarak gelen birçok öğretmenin de olduğunu ifade eden yaşlı kadın, öğretmenlerin hazır olduğunu hükümetten okul talebi dışında bir isteklerinin olmadığını bize söyledi. Yaptığımız gözlem ve konuşmalarda Suriye Devleti tarafından ortaya atılan iddiaların gerçek olmadığı kanaatine sahip olduk."

M. Salih Özcan - İLKHA

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir