Bilinçsiz sulamaya karşı tedbir alınsın
GAP'ın başkenti Şanlıurfa'da ekimi en fazla olan pamuğun hasadına sayılı günler kala tarlada sulama yapan çiftçiler, bilinçsizce yapılan sulama yüzünden çoraklaşmanın arttığına dikkat çekerek devletin çiftçilere para desteğinden çok bilinçlendirme desteği vermesini istediklerini belirtti.
ŞANLIURFA- Türkiye’deki pamuk ihtiyacının yüzde 42’sini karşılayan GAP’ın başkenti Şanlıurfa’da pamuk hasadına sayılı günler kaldı. Tarlada son sulamalarını yapmaya çalışan çiftçiler, bilinçsizce yapılan sulamadan şikâyetçi olduklarını belirtiyor. Şanlıurfa’da sulu tarımın yapıldığı özellikle Harran ovasında çoraklaşmanın yaşandığına dikkat çeken çiftçiler, devletin çiftçilere para desteğinden çok bilinçlendirme desteği vermesini istediklerini belirtti.
Pamuğun ekileceği tarlanın ocak-şubat aylarında havalandırılarak hazır hale getirildiğini belirten Çiftçi İsa Güneş, “Pamuk mayıs aynın içinde ekilir. Ekildikten sonra bir, iki hafta sonra çıkar çıktıktan sonra hemen gerekli ilaçlar yapılır. Eskiden şimdi ki gibi değildi şimdi pamuk çıkar çıkmaz içine kurt giriyor. Ayda bir çapası yaparak haziranda da ilk suyu veriyoruz. Temmuz ayının sonuna kadar hem çapa hem de gübre veriyoruz. Pamuk bu duruma gelene kadar bayağı hastalıklardan geçer. Büyük olma aşamasına gelinceye kadar daha iyi havalansın gücünü otları çekiyoruz.” dedi.
Pamuğa zarar veren hastalıklara değinen Güneş, yeşil kurt, zenk, beyazsinek gibi birçok hastalığın pamuğu bayağı verimden düşürdüğünü söyleyen Güneş, hastalıklar için piyasadan aldığı zirai ilaçların fayda vermediğine dikkat çekti.
Bilinçsiz sulama yüzünden çoraklaşmanın arttığına dikkat çeken Güneş, devletin kendilerine para desteğinden çok bilinç desteği vermesini istediklerini belirterek, ”Devletimiz bize destek olmuyor bilinçli insanların özellikle bilinçlendirmediği için eskiler babadan kalma bildiği şeyleri uyguluyor ve bunun için de gelişemiyoruz. Çiftçiyi desteklemek lazım yılda bir kere çiftçiyi desteklersen ondan hiç bir verim alamazsın. Devletin çiftçileri bilinçlendirmesi lazım özellikle sulama konusunda çiftçilerin tek bildiği ben su vereyim de pamuğum yetişsin normalde bir pamuğun 15 günde su içmesi lazımken şimdi ki çiftçiler 8 günde bir veriyorlar. Şimdiki çiftçiler babadan görme olduğu için sulamayı doğru dürüst yapmıyorlar. Ve pamuğun verimi düşüyor arazilerdeki çoraklaşma artıyor. Sadece para desteklemesiyle verim olmaz. Çiftçinin kesinlikle bilgilendirilmesi lazım.” şeklinde konuştu.
Hastalıklar için kullandığı zirai ilaçların fayda vermediğini ileri süren çiftçi İsmail Güneş şöyle konuştu: "Daha önceden bu bölgeye mühendis uğramıyordu şimdi ise mühendis haftada bir sefer uğruyor ama o da satış yapmak için… Mühendis geliyor pamuğa kenarından bakıp reçete yazıp gönderiyor. Çiftçimizde bilinç olmadığı için mühendis ne dese yapar. Birçok mühendisin tarım ilaçları satan işyerleri var. Devletin çiftçileri bilinçlendirmesi lazım bu konuda konferans verilmesi lazım.” diye konuştu. (Sedat Kuşulay- Osman Gülebak-İLKHA)