• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Üniversitenin botanik bahçesi halka açılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA - Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar kampüs alanı içerisindeki Botanik Bahçesi’ni halka açmak adına çalışma başlatılması amacıyla, İstanbul’da bulunan ve dünyanın sayılı botanik bahçeleri arasında yer alan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Müdürü ve beraberindeki heyeti Adana’ya davet ederek makamında ağırladı.

Botanikçilerden oluşan heyet Rektör Prof. Dr. Kibar’ı ziyaretin ardından Çukurova Üniversitesi Botanik Bahçesi’ne giderek inceleme çalışması yaptı.

Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Çakan, Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Zerrin Söğüt’ün refakat ettiği, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Müdürü Prof. Dr. Adil Güner, Margaret Güner, Riccardo Disperati, Mahir Akbalık ve Salih Kanoğlu, ÇÜ Botanik Bahçesi’ni gezip var olan bitki türlerini inceledikten sonra yapılması gerekenler konusunda rapor hazırladı. Kent peyzajının önemli yeşil alanlarından biri olan Çukurova Üniversitesi Botanik Bahçesi, nesli tükenme tehlikesi bulunan bitki türlerinin saptanması, bitki tür çeşitliliğinin korunması, dünyadaki canlı yaşam ortamlarının ve biyolojik çeşitliliğin sürekliliğinin sağlaması ile botanik bilim dalı konusunda araştırmalar yapılmasına olanak sağlanması amacıyla revize edilecek.

Bahçe en erken 18 ay sonra halka açılabilir

200 dönümlük alan üzerine kurulu, 65 dönümü doğal Akdeniz maki alanı olarak korunmuş durumda bulunan Botanik Bahçesi’nin bir buçuk yıl içinde halka açılacağı bildirildi. ÇÜ Botanik Bahçesi’nin diğer alanlarında tıbbi bitkilerden tropik seralara, nilüfer havuzlarından nadir bitki türlerinin korunması alanlarına kadar birçok tematik bahçe bulunuyor.

“Her ilde bir botanik bahçesi olmalı”

Botanik bahçeleriyle ilgili deneyimleri bulunan ve İstanbul Anadolu yakasında kurulu olan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin Müdürü olan Prof. Dr. Adil Güner, Çukurova Üniversitesi Botanik Bahçesi’yle ilgili araştırmalarının devam ettiği bilgisini verdi. ÇÜ Botanik Bahçesi’ni yeniden yapılandırma görevini üstlenen heyetin başkanlığını yapan Güner, bu alanın bir an önce halka açılması için çalışmalarını tüm hızıyla gerçekleştirdiklerini, bahçenin yeniden elden geçirilerek gerekli düzenlemelerin yapılmasının en az bir buçuk yıllık bir sürede olacağına dikkat çekti.

“Botanik Bahçesi, iyi belgelenmiş bitki koleksiyonlarının muhafaza edilip, üzerine bilimsel araştırma yapıldığı ve daha sonrada bu yolla elde edilen bilginin halkla paylaşıldığı ortamlardır.” diyen Güner, “Halk gelsin diye güzel bir bahçe yapacağız. Halk gelmeli ki bir kaç bilgi öğretelim, biz de onlardan bilgi öğrenelim.” ifadesini kullandı.

Botanik bahçesi nedir?

Botanik bahçesi, özellikle bitki grupları arasındaki akrabalık ilişkilerini yansıtacak biçimde düzenlenen canlı bitki koleksiyonudur. Bugün botanik bahçeleri daha çok süs bitkilerini sergilerken akrabalıklarını yansıtmaya da özen göstererek, hem göz beğenisini okşamak, hem de taksonomi bilgisi vermek gibi ikili bir görev üstlenir. Günümüzde botanik bahçelerinin temel amacı, bitkilerin anayurtlarını, bilimsel ve halk arasındaki adlarını da belirterek, zengin koleksiyonlar oluşturmaktır. Böyle bir koleksiyondaki bitki sayısı, bahçeye ayrılan alanın büyüklüğüne, kuruluşun bilimsel ve mali kaynaklarına bağlı olarak değişiyor. (Yunus Emre-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir