Uzmanlar sıcağa karşı uyardı
Aşırı sıcakların en fazla hissedildiği illerin başında gelen Gaziantep'te uzmanlar, aşırı sıcaklardan korunma uyarısı yaptı.
GAZİANTEP - Ağustos sıcaklarının yaşandığı bu dönemde uzmanlardan sıcaklık uyarısı geldi. Aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Uzman Dr.Olcay Gürsoy, Gaziantep’te son günlerde 45 dereceyi bulan sıcaklıklara karşı bol sıvı tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
Her yıl bu aylarda halk arasında "ishal" olarak bilinen Diyare hastalıklarının artığını belirten Dr Gürsoy, “Son günlerde hastanemize gelen birçok hastamız bu tür şikâyetlerinden dolayı gelmektedir. Tabi dün şehrimizde gerçek olmayan bir iddiadan dolayı hastanemize ikindi saatine kadar bin 480 hasta başvurdu. Tabi bu hastalar tamamen Diyare hastalığı dediğimiz hastalıklardan dolayı geldi. Kesinlikle suya zehir atıldı iddiası ile alakası yok tamamen mevsimsel bir hastalıktan ibarettir.”diye konuştu.
Her yıl yaz aylarında bu tür hastalıkların arttığına dikkat çeken Gürsoy, “Her yıl bu tür hastalıklar Temmuz ayında başlayıp Eylül ayı sonuna kadar devam etmektedir. Bu hastalıkların temel sebebi havaların aşırı sıcak olmasından kaynaklanmaktadır. Bundan hastalarımız bu aylarda dikkat etmelidir. Özellikle sıvı tüketimine ağırlık vermelidir. Meyve suyu, su ve benzeri asitli olmayan içecekleri tüketmelidirler. Çocuklar sıcaklardan daha çok etkilenmektedir. Küçük çocukların su tüketimi gözetim altında olmalıdır. Hamile ve bebek emziren bayanlar bol bol su ve sıvı tüketmelidir.” diyerek uyardı.
Aşırı sıcaklarda dikkat edilmesi gereken kurallara da değinen Gürsoy, “Yaz aylarında hava sıcaklığının artmasıyla beraber vücuttan sıvı kaybı olmaktadır. Eğer kaybedilen sıvı yerine koyulmazsa tansiyon düşüklükleri, böbrek sorunları gibi problemler oluşabilir. Güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde kronik hastalığı olanların, yaşlıların, gebelerin ve çocukların dışarıya çıkmamaları gerekmektedir. Yaz aylarında daha serinletici ve hafif gıdalar tüketilmelidir. Pişirme yöntemi olarak haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Günde 5-6 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen gösterilmelidir. Yaz döneminde serinlemek için tüketilen meyve sularının yerine meyvenin kendisini tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Asitli içecekler yerine maden suyu, ayran, süt, şekersiz komposto gibi sıvılar tercih edilmelidir. ” diye konuştu.
Açıkta satılan ambalajı açılmış ve son kullanma tarihleri geçmiş ürünlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Gürsoy, “Yazın yiyeceklerdeki bozulma olayları artmakta besin zehirlenmeleri de sık görülmektedir. Bu yüzden açıkta satılan, ambalajı açılmış, son kullanma tarihleri geçmiş ürünler satın alınmamalıdır. Dondurulmuş bir gıda alırken alışverişin en sonuna bırakılmalıdır ve hızlıca tekrar buzluğa depolanmalıdır. Eğer çözündüyse tekrardan dondurulmamalı, pişirilip buzluğa yerleştirilmelidir. Donmuş bir gıdayı çözdürürken kesinlikle dışarıda bekletilmemelidir. Dış ortamda mikroorganizmalar kolaylıkla üreyip yiyeceklerin bozulmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle ya buzdolabının dolap kısmında, ya da akan suyun altında çözdürülmesi gerekir. Yiyecek hazırlamada kullanılan malzemelerin temizliği de çok önemlidir. Örneğin et doğranan bir tahtada sebze doğramak çapraz bulaş yoluyla mikroorganizmaların vücudumuza geçmesine sebep olabilir.”dedi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)