Çölyak hastalığına dikkat çekmek için yürüyor
Fenilketonüri (PKU) ve Çölyak hastalıklarına dikkat çekmek için Kocaeli'nden İzmir'e yürüyor.
KOCAELİ - Kocaeli MET-DER (Çölyak Fenilketonuri) Derneği gönüllü üyesi Hakan Pekzorlu, Fenilketonüri (PKU) ve Çölyak hastalıklarına dikkat çekmek için Kocaeli’nden İzmir’e yürüyor. Geçtiğimiz günlerde Kocaeli’nden yola çıkan Pekzorlu, Balıkesir’in Demirkapı köyüne ulaştı.
Burada bir açıklama yapan Pekzorlu, bu hastalıkların çok sıkıntılı ve tedavisinin zor olduğunu belirtti, tüm Türkiye’de farkındalık oluşturmak amacıyla bu yola çıktığını ifade etti.
Hava şartlarına göre her gün 20 ila 30 kilometre arasında yol yürüdüğünü belirten Pekzorlu, “İnsanlar beni yolda gördüklerinde çok iyi davranıyorlar, yardım ediyorlar, ilgi gösteriyorlar. Bana çok dua ediyorlar. Belki bu kadar yolu yürüyemezdim. Ayaklarım hep su toplamış, sırtımda 20 kilo ağırlık var. Fakat duaları sayesinde ayaktayım” dedi.
Geçtiğimiz Cumartesi günü yola çıktığını, hava şartları iyi olması durumunda 10 gün içerisinde İzmir'e varmayı öngördüğünü söyleyen Pekzorlu, “İzmir zaten varış noktamız olduğu için orada da güzel bir karşılama olacak. Bu çok büyük ve zor bir hastalıktır. Türkiye'de çapında bu hastalığa karşı dikkat çekmek istiyoruz. Çoğu insan bunu bilmiyor. Çölyaklı hastaların ömür boyu diyet yapması gerekiyor. PKU'luların işi daha da zor. Onlar süt ve süt ürünleri tüketemiyorlar. Ömür boyu diyetlerine uymaları gerekiyor. Tükettikleri ürünler de çok pahalı " ifadelerini kullandı.
Çölyak hastalığı nedir?
Çölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi); bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır.
Fenilketonüri (PKU) nedir?
Fenilketonuria ya da PKU; Fenilketonüri kalıtsal metabolik bir hastalıktır. Bu hastalıkla doğan çocuklar, fenilalanin amino asidini başka bir amino asit olan tirozine dönüştüremezler. Bu dönüşümü sağlayacak olan fenilalanin hidroksilaz enzimi bu hastalarda eksiktir. Fenilalanin diğer amino asitler gibi proteinin yapıtaşlarından biridir. Fenilketonürili hastalarda besinlerle alınan ve tirozine dönüştürülemeyen fenilalanin, kanda ve diğer dokularda birikir. Biriken fenilalanin geri dönüşümsüz ve ilerleyici beyin hasarına neden olur. Bu hastalığın yenidoğan tarama testi ile erken tanı ve tedavisi mümkündür. (Medeni Topaloğlu- İLKHA)