• DOLAR 32.515
  • EURO 34.969
  • ALTIN 2435.047
  • ...
Muş'ta bulgur kazanları kaynamaya başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ-Muşta bulgur kaynatma geleneği devam ediyor. Muş'un Malazgirt ilçesi Aynalıhoca köyünde bulgur kaynatan köy halkı pilav ihtiyacını büyük ölçüde kaynattıkları bulgur ile sağlamaya çalışıyor.

Her yıl hem ihtiyaç hem de gelenek haline gelen buğday kaynatma işlemi buğday hasadından sonra yapılıyor. Kış hazırlıklarına başlayan köylü kışlık pilav ihtiyacını bulgur pilavı ile sağlıyor.

Bölgede kış mevsiminde en çok tüketilen yiyeceği olan bulgur için evlerin önünde ateşler yakılıyor. Kazanlara konulan buğdaylar saatlerce kaynatıldıktan sonra hazır bulundurulan torbalarda dinlendirildikten sonra kurutulmak üzere güneşe serilerek kuruması sağlanıyor. Kuruyan buğdaylar daha sonra bulgur olmak üzere değirmenlere gönderiliyor.

Konuyla ilgili konuşan köy muhtarı Aydın Altun; “Bu köyde geleneğimizin devamı için her yıl bu şekilde bulgur kaynatıyoruz. Makarna ve pirincin pahalı olması maddi durumu düşük olan vatandaş bulgur pilavına yöneliyor. Kaynattığımız bulguru gerek köyde gerekse başka yerlerde yaşayan akrabalarımıza gönderiyoruz. Bulgur gönderdiğimiz akrabalara afiyet olsun. Bu bulgur plavvını9 herkesin sofrasında görmek istiyoruz’’ dedi. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir