Amerika`daki Eylemlerin İç Yüzü
ABD`nin Missouri eyaletinde, polisin geçen hafta silahsız siyah bir genci öldürmesinden sonra başlayan ve yer yer ayaklanmaya dönüşen protestolar giderek artıyor.
Doğruhaber
ABD`nin Missouri eyaletinin Ferguson kasabasında geçtiğimiz hafta Michael Brown adında bir siyahi genç silahsız olmasına rağmen polis tarafında vurularak öldürülmüştü. Yapılan otopsi neticesinde Michael Brown`un vücuduna, ikisi baş bölgesinde olmak üzere altı kurşunun isabet ettiği tespit edildi. Yaşanan bu olayın ardında Missouri eyaletinde başlayan barışçıl halk eylemlerine Amerikan komuoyundan, aktivistlerden ve çeşitli sivil organizasyonlardan destekler verilmeye devam ediyor.
Missouri`de eylemler devam ederken, yapılan arıştırmalarda yaşanan olaya yönelik çelişki bilgilerle gün yüzüne çıkıyor. Emniyet yetkililerinin basına servis ettiği görüntülerde ve bilgilerde Brown`un, adli bir vakaya karışmasının ardından polis memuru Daren Wilson tarafından sehven vurulduğu söyleniyor. Fakat görgü tanıklarının verdikleri bilgilere göre Brown`ın `ellerinin hava`da olmasına rağmen hedef gözetilerek vurulduğu ve polisin servis ettiği görüntülerdeki kişi ile Brown`ın kıyafetlerinin birbiri uyuşmadığı ve bununla açık bir dezenformasyon yapıldığı ifade edildi. Olayın ardından Brown`ı vuran polis memuru Daren Wilson idari izne çıkarıldı.
Yaşanan olayların ardında Missouri halkı Ferguson`da barışçıl gösteriler düzenleyerek tepkilerini dile getirdiler fakat polisin gösterilere tepkisi oldukça sert oldu. Özellikle yoğun biber gazı ve plastik mermi kullanılması barışçıl gösteriler düzenleyen halkı daha da provoke etmiş ve eylemlere kitlesel katılımlar gerçeklemişti. Olayların dozajının artması üzerine eyalet valiliğince kentte iki gün sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Yasağa uymayıp barışçıl gösterilere devam edilmesi üzerine eyalet valisi Jay Nixon "sükunetin sağlanması ve Ferguson`daki vatandaşları korumak(!) için" asker gönderilmesini emretti.
Eyalet`e bağlı SWAT(Özel Silahlar ve Taktikler Birimi) ekiplerinin eylemlere şiddet kullanarak müdahele etmesi, Missouri`de başlayan olaylara ülke çapında da destek görmesine neden oldu. Özellikle aktivisitler ve duyarlı gazeteciler sosyal medyadan yayınladıkları mesajlarla Ferguson`daki siyahi eylemcilere açıkça desteklerini bildirdiler.
Al Sharpton; `Ülkemiz için dönüm noktası`
ABD`nin tanınan aktivist ve TV programcılarından Al Sharpton yapmış olduğu açıklamada, ` Ferguson ülkemiz için bir dönüm noktasıdır` ifadelerine yer verdi. Ayrıca Amerika`nın siyahilerin efsanevi lideri Luther King`in oğlu Martin Luther King III de yayınladığı mesajda, `Ferguson sesin işitilene kadar direnmeye devam` ifadelerini kullandı.
ABD basını olaylara sessiz
ABD`de tüm bu olaylar yaşanırken ülkesinin siyahi vatandaşlarının uğramış oldukları bu haksızlıklara ve zulümlere tepki göstermeyen CNN gibi büyük medya devleri tam aksine emniyet güçlerinin haklılığını gösteren haberlere sürekli olarak yer verdi. Amerika ulusal basınında yayınlanan haberler mümkün olduğu kadar kısa süreli tutuldu. Hatırlanacağı üzere Taksim Gezi Parkı olaylarında başta CNN, BBC, Reuters olmak üzere büyük medya kanalları günlerce canlı yaparak küresel algı operasyonlarına imza atmışlardı.