• DOLAR 32.529
  • EURO 34.92
  • ALTIN 2453.245
  • ...
"İluh Deresi ıslah edilsin"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman’da 12 mahalle ile 2 köyden geçerek Batman Çayı'na akan ve bir türlü ıslah çalışması yapılmayan İluh Deresi, kirlilik yüzünden hastalık ve mikrop yuvasına döndü. Dereden kaynaklanan kötü koku ve çirkin görüntüden dolayı isyan eden mahalle sakinleri adeta çileden çıktı.

Pis kokuya dayanamadıklarını belirten mahalle esnafı Murat Demir, “Islah edilmeyen dereden çok pis kokular geliyor. Burada esnafız, bu kokuya dayanamıyoruz. Dere kenarındaki evler nasıl idare ediyor bilemiyorum. Burası etrafa pislik, mikrop ve hastalık saçıyor. Burada insan hastalanıyor. Çöp atılıyor içine, hayvan pisliği var. Burasının temizlenmesini istiyoruz, böyle olmaz.” şeklinde konuşarak tepki gösterdi.

Abdulhakim Taş ise, “Biz buranın esnafıyız, bu derenin pis kokusuna dayanamıyoruz. Bu derenin üstünün kapatılmasını istiyoruz. Bu pis görüntü ve kokunun son bulmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Derenin etrafa hastalık saçtığını ifade eden esnaf İdris Arı da, “Derenin içindeki pisliğe ve pis kokuya dayanmıyoruz. Yetkililerden rica ediyoruz. Bir çare bulsunlar bu duruma. Bu insanlar bu pislik yüzünden hastalanıyor. Çocuklar içine düşüp yaralanıyorlar.” şeklinde konuştu. 

İluh Deresi yanında bir işyerinin olduğunu ve derenin pis kokusu yüzünden işyerinde duramaz hale geldiğini söyleyen Abdulaziz Bakır, “Buranın temizlenmesini istiyoruz. Pislik yüzünden hasta oluyoruz. İşimi yapamıyorum, cami cemaati de tepki gösteriyor. Eğer burası temizlenmezse İluh Deresi etrafında olan ev ve işyerlerine hep hastalık yayılacak. Burası ıslah edilseydi, etrafında yapılacak yeşil alanlarda herkes oturabilirdi.” ifadelerini kullandı. 

Öte yandan, Batman’ı ikiye bölen 4 metre derinliğindeki İluh Deresi’nin bariyerleri bulunmaması da ayrı bir sorun olarak dikkat çekiyor. Caddelerinin darlığı ve etrafında korkuluğunun olmaması nedeni ile daha önce de onlarca araba ve motosiklet dereye düştü. Ayrıca dereye düşen birçok çocuk da ölüm tehlikesi geçirdi.

Hatırlanacağı üzere, 2006 yılında İluh Deresi’nin taşması sonucu meydana gelen selde 8’i çocuk olmak üzere 11 kişi hayatını kaybetmiş, 35 mahalle selden zarar görmüştü.


17 Temmuz 2014 tarihinde Batman Valiliğinde yapılan İl Koordinasyon Toplantısında ise Batman Belediye Başkanı Sabri Özdemir, “İluh Deresi ıslah projesini öyle veya böyle hayata geçirmek istiyoruz. Derenin ıslahına yönelik girişimlerimizi sürdürüyoruz.” demişti. Ancak derenin ıslahı için henüz bir adım atılmadı. (Veysi Rüzgar-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir