• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Emekli Memur-Sen: Emeklilerin gözü kulağı Meclis'te
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Ülkede geçmiş yıllarda uygulanan politikalar nedeniyle emeklilik yaşı konusunda sıkıntılar yaşandığını ifade eden Emekli Memur-Sen Genel Başkanı Emin Şenver, “Ülkemizde geçmişte uygulanan popülist politikalar nedeniyle kadınların 38 erkeklerin de 43 yaşında emekli oldukları acı bir gerçektir. Ne yazık ki, emeklilik yaşının yükseltilmesini isteyen siyasetçilere rakipleri “mezarda emeklilik getirecekler” diye tepki göstermişler, bu da vatandaşlarımız arasında prim yapmış ve oya tahvil edilmiştir. Bunun sonucu olarak bu gün emekliler sıkıntı çekmektedirler.” dedi.

Emeklilik maaşları ile ilgili sayısal veriler sunan Şenver, “2014 yılı Mayıs ayı verilerine göre ülkemizde açlık sınırı bin 157 TL, yoksulluk sınırı da 3 bin 770 TL’dir. 2014 yılının Temmuz ayında yapılan zamla beraber SSK tarım emeklisinin en düşük maaşı 911 TL’ye, Bağ-Kur tarım emeklisinin maaşı da 611 TL’ye çıkmıştır. En düşük maaş alan Emekli Sandığı emeklisinin maaşı da bin 273 TL’dir. Türkiye’de en düşük emekli maaşı 318 Avro iken, İspanya’da en düşük emekli aylığı 1843 Avro, Yunanistan’da 2 bin Avro ve İtalya’da bin 772 Avro’dur. Bunun sebebi de ülkemizde bir emekli başına 1.8 çalışan düşerken, gelişmiş ülkelerde bir emekli başına 5 çalışan düşmektedir. Dolayısıyla bu ülkelerde emeklilerin maaşlarının yüksek olması bu nedenle normaldir.” ifadelerini kullandı.

2012 yılında yapılan “Türkiye Emekli Profili Anketi”nin verilerine de değinen Şenver, “Emeklilerin yüzde 84’ü gelirlerinin kesinlikle yeterli olmadığını belirtmektedir. Emeklilerin yüzde 73’ünün geliri temel gıda maddelerini dahi satın almaya yetmemektedir. Emeklilerin en çok tükettiği gıdalar arasında yüzde 87 ile halk ekmek birinci sırada yer alırken, kırmızı et  yüzde 27 ile son sıradadır. Emeklilerin yüzde 28’i gecekonduda oturmakta, yüzde 27’si kiracı ve yüzde 56’sı evini soba ile ısıtmaktadır.” dedi.

Maaş aldığı bankaya olan borcu nedeniyle maaşını promosyon vermeye başlayan bankalara taşıyamayan emeklilerin mevcut olduğunu belirten Şenver, “Emeklilerden aldığımız telefonlarda en çok şikayet emekli maaşlarının yetmediği ve eski görevlerine geri dönmek istemeleri yönündedir. Zira emekli olurken aynı kurumda aynı unvan ve derecede çalışmaya devam eden arkadaşımın maaşıyla emekli maaşım arasındaki fark sadece 100 TL iken şimdi bu fark yüzde 100’e çıktı diye şikâyet edenlerin sayısı da bir hayli fazladır. İş adamları ve çalışanlar için çok sayıda iyileştirme yapan ve teşvik paketleri açan hükümetimizden emeklilerin beklentisi, kendileri için de bir paket açılması ve başta promosyon, çalışmayan eş parası ve çocuğu eğitime devam eden emeklilere çocuk parası ödenmesi olmak üzere maaşlarının da günün şartlarına göre yeniden gözden geçirilmesi ve artırılmasıdır. Emeklilere sendika kurma hakkı verilmesi de emeklilerin bir başka beklentisidir. Bu mevcut hükümetin her aileye 3 çocuk politikası ile de uyumludur. Sayıları on milyonu aşan emeklilerin yüzde 99’u açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasında ezilmekten kurtarılmayı beklemektedir. Bu sosyal devletin en önde gelen sorumluluğudur. Emekliler masraf olmasın diye caddeye sokağa çıkmaktan korkar hale gelmişlerdir. Emekliler artık pencere kenarında oturup caddeyi sokağı seyretmek yerine caddeye sokağa çıkmayı ve aktif hayata katılmayı beklemektedir.” ifadelerine yer verdi.

“Türkiye Büyük Millet Meclisinin tatil kararı almasını ve görüşülmekte olan Torba Yasa’nın 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren görüşülmeye başlanacağını duymak biz emeklileri umutlandırdı.” diyen Şenver, “Zira bu süre içerisinde Sayın Vekillerimiz ellerini vicdanlarına koyarak tatilde emeklilerin durumunu incelerler ve Ekim ayında yapılacak görüşmelerde verecekleri önergelerle yasaya emeklilerin lehine olacak düzenlemeler ilave ederler diye bekliyoruz. Zira 10 milyonun üzerindeki emeklinin gözü kulağı Türkiye Büyük Millet Meclisinde olacaktır.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir