• DOLAR 35.489
  • EURO 36.649
  • ALTIN 3077.27
  • ...
İki Yüzlü Avrupa ve Özgürlük Anlayışı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 ABD`nin Missouri eyaletinin St. Louis kentine bağlı Ferguson`da Cumartesi günü 18 yaşındaki Michael Brown isimli siyahi gencin polis kurşunuyla öldürülmesi üzerine başlayan olaylar, batı dünyasının` sanal özgürlük` söylemine de büyük darbe indirdi. ABD`nin talebi üzerine harekete geçen twitter, silahsız bir siyahi genci vurduğu için olayların çıkmasına sebep olan polisin ismini açıklayan siber korsan Anonymous örgütünün hesabını anında askıya aldı. Türkiye`nin vergi vermek istemeyen twitter`ın faaliyetini durdurmasına büyük tepki gösteren Batı dünyasının, katil zanlısı bir polisin adını verdi diye ABD`nin internete uyguladığı sansür karşısında ses çıkarmaması, Avrupa`nın nasıl bir çifte standarda sahip olduğunu bir kez daha gösterdi.

EYLEM ÇAĞRISINA MAKAS

Dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitelerinden Twitter, genci vurduğu öne sürülen polis memurunun adını duyuran Anonymous hesabını askıya aldı. Kapatılan `TheAnonMessage` hesabı, 18 yaşındaki Michael Brown`un öldürülmesi üzerine ABD`nin farklı kentlerinde eylem çağrısında da bulunmuştu. Konuyla ilgili açıklama yapan Twitter, ``kullanıcıların başka kişilerin özel veya hassas bilgilerini içeren mesajlar atamayacağı veya yayımlayamayacağı`` ve `başkalarına karşı belirli şiddet tehditleri içeren mesajlar gönderilemeyeceği veya yayınlanamayacağı`` kurallarını hatırlattı.

St. Louis kentinin çoğunlukla siyahların yaşadığı Ferguson kasabasında, 9 Ağustos Cumartesi gecesi 18 yaşındaki Michael Brown polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmişti. Görgü tanıkları, Brown`ın vurulmadan önce polise silahsız olduğunu göstermek amacıyla ellerini havaya kaldırdığını söylerken polis ise siyahi gencin kendilerine direndiğini iddia ediyor.

Bu kez seyirci kaldılar

Missouri eyaletinin St. Louis kentindeki Ferguson semtinde önceki gece geç saatlere kadar süren gösteriler sırasında polis, öfkeli halka ve basın mensuplarına herhangi bir müdahalede bulunmadı. Polis ekipleri, hazır konumda bekletilirken, acil çağrılar dışında eylem bölgelerine girmedi. Ancak polis, gece boyunca havadan ve karadan olay yerini gözlem altında tuttu. Missouri Valisi Jay Nixon yaptığı açıklamada, Ferguson semtinde güvenliği sağlama görevinin, protestoculara karşı aşırı güç kullanmakla eleştirilen yerel polisten, Missouri eyalet polisine devredileceğini belirtti.

Protestolar yayıldı

ABD`de 18 yaşındaki Michael Brown isimli silahsız siyahi gencin polis tarafından öldürülmesinin ardından Missouri eyaletinin St. Louis kentindeki Ferguson semtinde başlayan protetsto gösterileri ülkenin diğer kentlerine de yayıldı. Brown`ın polis tarafından öldürülmesi nedeniyle Detroit, Los Angeles, Washington, Chicago, New York, Miami ve Phoenix başta olmak üzere ABD genelinde yüzden fazla şehirde gösteriler düzenlendi.

New York`un Union Meydanı`nda Brown için mum yakıp, saygı duruşunda bulunan bir grup gösterici, polis şiddetini kınamak amacıyla, ``Eller yukarı, ateş etme``, ``Michael Brown için adalet istiyoruz``, ``Adalet yoksa, barış yok, Ferguson`un yanındayız`` gibi sloganlar eşliğinde Times Meydanı`na yürüdü. Miami`deki gösteride ise 8 kişi polis tarafından gözaltına alındı.

Orantısız güç kullanılıyor

ABD`de silahsız siyahi bir gencin polislerce öldürülmesini protesto edenlere polisin sert müdahalesi insan hakları örgütlerinin tepkisini çekti. İnsan Hakları İzleme Örgütü polisin `orantısız güç` kullandığını açıkladı. Polis, Ferguson`daki protestoları bastırmak için yoğun gaz ve plastik mermi kullanmakla eleştiriliyor.

Obama`dan çapulcu ithamı

ABD Başkanı Barack Obama ise olaylarla ilgili açaıklamasında `Polise karşı şiddetin asla bahanesi olmadığı gibi bu trajediyi vandallık ve çapulculuğun kılıfı olarak kullanacak olanların da bahanesi yoktur. Ayrıca polisin barışçıl göstericilere karşı aşırı güç kullanmasının yahut anayasal özgürlüklerini kullanan göstericileri hapse atmasının da bahanesi olmaz` dedi.

İfade özgürlüğü desteklenmeli

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), ABD`de siyahi bir gencin öldürülmesine yönelik protestoların şiddetle bastırılmasını eleştirdi. HRW, iki gazetecinin protestoları izlerken gözaltına alınmasını eleştirerek polisin gazetecileri sindirme taktikleri kullandığını belirtti. Açıklamada, `Polis barışçıl gösteri ve ifade özgürlüğüne ilişkin temel hakları desteklemeli` denildi.

Polis bilgileri halkla paylaşsın

İnsan hakları örgütleri, Ferguson polisinin, `sadece işlerini yapan basın mensuplarına göz yaşartıcı gazla müdahalesinin ve gazetecileri gözaltına almasının mazur görülemeyeceğini` ifade ederek Michael Brown`ın ölümüyle ilgili `detaylı ve kapsamlı bir soruşturma` çağrısında bulunan kuruluşlar, polisin ulaştığı bilgileri de kamuoyuyla paylaşması gerektiğini söyledi. Polis, cumartesi günü dizlerini çöküp, `silahım yok` diyen Brown`a kurşun yağdırıp öldürmüştü.

Bu haberler de ilginizi çekebilir