• DOLAR 32.572
  • EURO 34.898
  • ALTIN 2426.718
  • ...
ABD`den Sanal Ajan Projesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Savunma Bakanlığının sosyal medyada “sanal insan” projesi ile kamuoyunu ABD’nin çıkarları lehine etkileyebilecek bir sistem geliştirdiği bildirildi.  Söz konusu yazılım için ABD Genelkurmay Başkanlığı tarafından açılan ihaleyi Kaliforniyalı bir yazılım şirketi kazandı. İhalenin ardından üretilen ve Pentagon tarafından geliştirilen bilgisayar yazılımı, gerçekçi insan profilleri oluşturarak, sosyal medya sitelerinde, politik olaylar ve gündem maddeleri ile ilgili olarak sürekli Amerika’nın lehine yorumlar yapıyor.

Robotlar etkiliyor, insanlar ayaklanıyor
Yazılım, istenildiği kadar “sahte insan profili” üretebilirken, sistemin en önemli yanı ise profillerin oldukça gerçekçi olması. Bot profillerin, aileleri, sosyal yaşamları, geçmişleri ve profil resimleri de özenle hazırlanıyor. Pentagon yetkilileri ise bu sahte profiller üzerinden çeşitli konularda yorumlar yapıp, sosyal medyada insanları örgütlüyorlar.

Herhangi bir ülke dış politikada ABD’nin hoşuna gitmeyen bir başarı yakaladığında, sanal insan profilleri devreye giriyor ve o başarı aleyhine, kamuoyunu etkilemeye çalışıyor.

Amaç yabancı ülkeleri karıştırmak
Centcom sözcüsü Bill Speaks konu ile ilgili olarak bu teknolojinin ABD iç kamuoyuna kullanılmayacağını zira bunun kanunsuz olacağını ancak yazılımın farklı dillerde “sahte insan profili” üretebileceğini” belirtmesi ise özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki halk ayaklanmalarını akıllara getiriyor.

(Ömer Özbey-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir