• DOLAR 32.452
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2441.122
  • ...
İMO'dan depreme duyarlılık fotoğraf sergisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van Sanat Sokağı’nda İMO Van Şubesi tarafında açılan ‘Depreme Duyarlılık Fotoğraf Sergisi’nin gezilmesinin ardından katılımcılara bilgilendirici deprem broşürü dağıtıldı.

İMO Van Şube Başkanı Kamuran Turgut, 17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen Marmara depreminin üzerinden 15 yıl geçtiğini söyledi.

“Deprem ülkemizin bir gerçeğidir”

Deprem gerçeğini ve deprem tehlikesini unutturmama ısrarını sürdürdüklerini belirten Turgut, “1999 Marmara, 2011 Van depremi ve irili-ufaklı yer hareketleri, depremi toplumsal travma haline getirdi. Toplumsal travmayı atlatmak ancak güvenli ve sağlıklı yapı üretimini sağlamakla başarılacaktır. Deprem ülkemizin bir gerçeğidir. Bu gerçek aynı zamanda kaçak ve sağlıksız yapılaşmaya ve mühendislik hizmeti almadan gerçekleştirilen yapı üretimi sorununa işaret etmektedir. Van Depremi, Marmara depreminden yeterince ders alınmadığını açığa çıkarttı. Korkarız ki Van depreminden alınmayan dersler de bir başka depremde karşımıza çıkacak. Son yüzyılda Anadolu coğrafyasında meydana gelen depremlerde yüz bini aşkın insan hayatını kaybetmiştir.” dedi.

“Deprem tehlikesi yapı üretiminde köklü değişiklikler yapılmasını zorunlu kılmaktır”

İnşaat mühendisliğinin, her zeminde ve her şart altında güvenli ve sağlıklı bir yapı üretebilen bir bilim dalı olduğunu söyleyen Turgut, “İşlevsel ve eksiksiz yapı denetimi güvenli ve yaşanabilir yapı üretimini gerçekleştirmenin biricik yoludur. Deprem tehlikesi yapı üretiminde köklü değişiklikler yapılmasını zorunlu kılmaktır. Oysa siyasi iktidarın bu yöndeki değişiklikleri Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini göz ardı etmekte, aksine mühendislik mesleğinin önemini azaltmaktadır. Yapı üretim süreci yapılan son değişikliklerle meslek odalarının devre dışı bırakılmasıyla birlikte denetimsizliğe mahküm edilmiştir. Meslek odalarını devre dışı bırakmak güvenli yapı üretimini engelleyecek sonuçlar doğurmaktadır. İnşaat Mühendisleri Odası, güvenli sağlıklı yapılaşma konusundaki kararlılığını sürdürecektir.” şeklinde konuştu.

Turgut, aynı zamanda Muş, Bitlis, Hakkâri Ağrı ve Erciş’te de ‘Depreme Duyarlılık Fotoğraf Sergisi’nin açıldığını söyledi. (Hacı Yılmaz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir