Gıda mühendislerinden kadro tepkisi
Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi aldıkları yüksek puanlara rağmen atanamadıklarını belirterek basın açıklaması düzenledi.
ADANA - Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, aldıkları yüksek puanlara rağmen atanamadıklarını ileri sürdü.
Konuyla ilgili açıklama yapan Alparslan, “Branş sıralaması incelendiğinde Gıda Mühendislerinin KPSS sınavındaki başarısı açık bir şekilde göze çarpmaktadır.”dedi.
2012 yılı atamalarında atanan gıda mühendisinin puanının 89.547 olduğuna dikkat çeken Alparslan, “İlgili atamada toplam 2 bin 488 Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendisi atanmış ve bu 2 bin 488 kişiden sadece 7`si en düşük puanla atanan gıda mühendisinden yüksek puan almıştır.2014 KPSS sonuçlarının alan bazında sıralamaları ve puanları incelendiğinde de, bu 3 bölümde en yüksek puanı alan 200 kişinin yüzde 90`ından fazlasının gıda mühendisi olduğu görülmektedir.” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nda uzman kadro sayısı yetersiz olduğu dile getiren Alparslan, “Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatında görev alan Gıda Mühendisleri sayısı bir an önce yeterli sayıya ulaştırılmalıdır. Mevcut durumda ülke genelinde yaklaşık olarak 700 bin gıda işletmesinin bulunduğu ifade edilmektedir. Buna karşılık olarak yetki ve sorumluluk verilmiş olan bakanlığın, gıda kontrol görevlisi sayısı 5 bin civarındadır ve bunların sadece yüzde 20`si gıda mühendisidir.” şeklinde konuştu.
10 bin gıda mühendisi alınmalı
Gıda Kontrol hizmetlerinin ağırlıklı olarak veteriner hekim ve ziraat mühendisleri eliyle yürütüldüğünü iddia eden Alparslan, “Bakanlığın, istihdam etmesi gereken Gıda Mühendisi sayısı bize göre 10 bin olmalıdır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çalışma alanı kapsamında kadrosunda bulunan 3 temel meslek disiplini gıda mühendisliği, ziraat mühendisliği ve veteriner hekimliktir. Bu üç meslek disiplini arasında kıyaslama yapıldığında; üniversite kontenjanlarının yüzde 39.5`i gıda mühendisliğidir. Buna karşın ilgili bakanlığın son 4 yıldaki kadro alımlarında gıda mühendisliğinin payı bu 3 disiplin içerisinde yüzde 7.3`tür.”dedi.
Alparslan son olarak; “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Resmi Gıda Kontrol Hizmetleri başta olmak üzere, Gıda Kontrol Laboratuvarları, Araştırma Enstitüleri, Adalet Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar, İçişleri Bakanlığı, Yerel Yönetimler ve diğer kamu kurumlarının gıda güvenliği ve güvenilir gıda ile ilgili yetki ve sorumlulukları oranında Gıda Mühendisi istihdamına gerekli duyarlılığı göstereceklerini umuyoruz.” ifadelerini kullandı. (Yunus Emre-İLKHA)