• DOLAR 32.443
  • EURO 34.849
  • ALTIN 2452.516
  • ...
Diyarbakırlılar 'Şeyh Said Meydanı' ismini sevdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Sur ilçesinde bulunan Dağkapı Meydanı’nın ismi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı kararla Şeyh Said Meydanı olarak değiştirildi.
İstiklal Mahkemeleri tarafından yargılandıktan sonra 47 dava arkadaşıyla birlikte idam edilen Şeyh Said Efendi’nin isminin asıldığı meydana verilmesi, Diyarbakırlılar tarafından olumlu karşılandı.

“Buraya Şeyh Said Meydanı isminin verilmesi gayet güzel”

Şeyh Said Efendi’nin mücadelesinin bu bölgelerde geçtiğini hatırlatan Turgut Altınar, “Şeyh Said’in anısına böyle bir isim verilmesi gayet uygundur. Bu isimden memnunuz. Bu tür çalışmaların artmasını istiyoruz. Şeyh Said’in mücadelesi burada geçmiş. Onun isminin buraya verilmesi gayet güzeldir.” dedi.

“Gurur verici”

Dağkapı Meydanı’nın isminin Şeyh Said Meydanı olarak değiştirilmesinin güzel bir gelişme olduğunu belirten Abdurrahim Kartlı, “Duyduğuma göre buranın ismi Şeyh Said Meydanı olarak değiştirilmiş. Bence güzel bir şeydir. En azından atalarımızın böyle şeylerle isimlerini duymak gurur verici bir şeydir. Bu kimin fikriyse teşekkür ediyoruz. Bu tür çalışmaların devam etmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.
İsim değişikliğini olumlu karşılayan Mehmet Acır ise, bu değişimden memnun olduğunu dile getirdi.

“Bu meydan unutulmaz bir tarihtir”

Şeyh Said Efendi’nin arkadaşlarıyla birlikte isminin verildiği yerde idam edildiğini kaydeden Ömer Aras da, söz konusu meydanın tarih açısından unutulmaz öneme sahip olduğunu vurguladı. Aras, “Burası Şeyh Said’in yeridir. Şeyh Said bu meydanda arkadaşlarıyla birlikte idam edildi. Bu meydana Şeyh Said isminin verilmesini olumlu görüyoruz. Şeyh Said, burada yaşamış ve burada mücadele etmiştir. İsim değişikliğini çok iyi değerlendiriyoruz. Burası unutulmaz bir tarihtir.” ifadelerini kullandı.

Mustazaf Der imza kampanyası düzenlemişti

Hatırlanacağı üzere kapatılan Mustazaflar ile Dayanışma Derneği'nin (Mustazaf Der) başlattığı imza kampanyası sonucu Dağkapı Meydanı'na 'Şeyh Said Meydanı' adının verilmesi için zamanın Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e başvuruda bulunulmuştu. (Hamza Adiyaman / Hüseyin İçli – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir