• DOLAR 32.468
  • EURO 34.731
  • ALTIN 2438.031
  • ...
Biçerdöverler kontrol altında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Çiftçilerin üretmiş olduğu buğdayların tarlaya dökülmesini engellemek amacıyla, buğday biçimi için yurdun çeşitli illerinden Muş’a gelen Biçerdöverler Muş Tarım İl Müdürlüğü tarafından kontrol ediliyor. Konuyla ilgili olarak Muş Tarım İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, kontrollerdeki Maksadın buğday dökülmelerinin ve sap kaybının önlenmesi olduğu olarak açıklandı.

Konuyla ilgili olarak Muş Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “İlimiz genelinde hasat yapan biçerdöverlerin dane ve sap kayıplarını kontrol eden ekiplerimiz, hububat hasadı döneminde çiftçilerimizin herhangi bir mağduriyetle karşılaşmaması için kontrollerine başlamışlardır. Yapılan kontrollerde biçerdöver operatörlerinin belgeli olup olmadığı, yangın söndürme ekipmanlarının olup olmadığı, yardımcı eleman olup olmadığı, biçim yüksekliği, dane döküm durumu, elek ve elevatör, batör, kontrabatör vb. ayarlarının tam olup olmadığı denetlenmektedir. Yapılan denetlemelerde ayrıca ortalama verime ilişkin bilgilerle biçerdöver sahibi, operatörü ve tarla sahibi hakkında kişisel bilgiler hasat denetim formuyla kayıt altına alınmaktadır’’ denildi.

Ayrıca muhtarlara biçerdöver sahibi ve köy halkı adına sözleşme yapmaları, herhangi bir sorun yaşanması halinde hukuken mağdur olmamaları için tavsiyede bulunulan açıklamada, “Yangın çıkma ihtimaline karşı gerek çiftçilerin gerekse operatörlerin çok dikkatli olmaları gerektiğini belirten kontrolörlerimiz, yangın tehlikesine karşı hazırlıklı olmalarını, yeterli  yangın söndürme ekipmanlarının ve hasat sırasında pulluk bağlı bir traktörü tarlada hazır bulundurmaları gerektiği konusunda çiftçilerimiz bilinçlendirilmektedir’’ ifadelerine yer verildi.

Dane kaybını en alt seviyeye indirebilmek için çiftçinin,  operatör belgesi olmayan sürücülere biçim yaptırmamaları, tarlasına giren biçerdöveri sürekli kontrol altında tutmaları gerektiği ifade edilen açıklamada, kurallara uymayan biçerdöver sahibi ve operatörler hakkında Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesine göre işlem yapılacağı kaydedildi. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir