• DOLAR 32.588
  • EURO 35.043
  • ALTIN 2464.412
  • ...
Ramazan`da köy hayatı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Ardıçlı (Acibe) Köyü sakinleri, yaz ayının sıcağında serin kerpiç yapımlı mescitte ikindiye kadar vakitlerini geçirirken, ikindiden sonra da hayvanlarına yem vermekle ve diğer köy işleriyle uğraşarak oruçlarını tutuyorlar.

Batman Gercüş ilçesine bağlı Ardıçlı (Acibe) Köyü, Haydarpaşa, Seyrantepe, Akbaş, Kelan, Dilekli, Muratlı, Hanik ve Akarca mezralarına sahip 217 nüfuslu, 33 haneden oluşan bir köy.

Batman iline olan uzaklığı 86 kilometre, Gercüş ilçesine uzaklığı ise 25,8 kilometre olan Ardıçlı köyünün sakinleri genellikle geçimini çiftçilik ve hayvancılık ile sağlıyor.

Burada yaz sıcağında oruç tutan köylüler, sabah ilk işleri koyun sürülerini çayıra salmak, ardından günlük işler ve daha sonra ikindi ezanına kadar sadece dinlenmek için kullandıkları yeni yaptıkları caminin alt katında bulunan 1945 yılından beri dedelerinden kalan serin kerpiç yapımlı mescitte vakitlerini geçiriyorlar.

Mescitte vakitlerini geçiren köylüler, ikindi namazından sonra çayırdan gelen koyun sürülerine üzüm bağlarından kestikleri yeşil üzüm yaprağı ve kuru ot ile saman veriyorlar. Ayrıca bahçelerinde bulunan ceviz ağaçlarını da suluyorlar.

Camide ise imam, öğrencilerine Kur-an dersi vermekle meşgul oluyor.

İftar vaktine kadar süren işlerden sonra köylüler akşam ezanının okunmasıyla iftarlarını açıp, ardından yatsı namazı ile teravih namazını kılıyorlar. Günlerini bu şekilde geçiren köylüler hallerinden memnun.

“Ramazan ayı güzel geçiyor”

70 yıldır köyde kaldıklarını söyleyen Rıza ve Hanım Yavuz çifti, “Orucumuz güzel geçiyor. Çok şükür teravihlerimize gidiyoruz. Sabah kalkıyoruz hayvanlarımızı dışarı çıkarıyoruz. Kur-an’ı Kerim okuyoruz. Gündüzleri sıcak olduğundan dolayı çalışamıyoruz, dinleniyoruz.” dedi.

“Hem işimizi hem ibadetimizi yapıyoruz”

Köy sakinlerinden olan 64 yaşındaki M. Şerif Cihangir, “Biz burada iş yapıyoruz, evimizdeyiz. Oruç tutuyoruz. Namazımızı cemaatle kılıyoruz. İstiyoruz ki her sene oruç tutalım. Oruçta dua edelim, namaz ve ibadetlerimizi yapalım. Cemaatle huşu içerisinde ibadetlerimizi geçiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Gelecek orucu bekliyoruz”

Köylülerden M. Sıddık Ak ise, “Sabah sahurumuzu yapıp, camiye gelip namazımızı kılıyoruz. Daha sonra eve gidiyoruz. Çalı çırpı hayvanlarımıza getiriyoruz. Böyle iftara kadar devam ediyor. Teravih namazını kılıyoruz. Orucumuz güzel geçti. İstiyoruz ki diğer Oruç’a yetişelim. Kısa-uzun olan ömür Allah’ın emrindedir. Gelecek orucu bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

“Camide vaktimizi geçiriyoruz”

Eski eser olan camide ikindiye kadar dinlenerek vakitlerini geçirdiklerini söyleyen 52 yaşındaki köylü Abdurrahman Gül, “Orucumuz sabah vaktinde iyidir. Daha sonra sıcak başlıyor. Alt kattaki camimiz eski eser ve serin bir yerdir. Biz oraya gidiyoruz, öğleden ikindiye kadar orada dinleniyoruz. İkindi ezanı okuduğu zaman çıkıyoruz namaz kılıyoruz. Daha sonra cami duvarının yanına oturup havaların serinlemesini bekliyoruz. Serin olduğu zaman herkes dağılıyor. Her birisi işine gidiyor, hayvanlarıyla uğraşıyorlar. Köy işleri böyle geçiyor.” diye konuştu. (Veysi Rüzgar-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir