• DOLAR 32.501
  • EURO 34.923
  • ALTIN 2422.894
  • ...
Bakan Eroğlu: Mardin'e 9 milyarlık yatırım yaptık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN – Ilısu Barajı’nda incelemelerde bulunduktan sonra helikopterle Mardin’e gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bir dizi temaslarda ve açılışlarda bulundu.

Bakan Eroğlu ilk olarak Mardin Valisi Mustafa Taşkesen’i makamında ziyaret etti. Eroğlu, Vali Teşkesen’den kentle ilgili brifing aldıktan sonra bir basın açıklaması düzenledi.

Mardin Milletvekilleri Abdurrahim Akdağ ve Gönül Bekin Şahkulubey’in de katıldığı basın açıklamasında konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Mardin’e yapılan yatırımlar hakkında bilgiler verdi. Mardin’e son 11 yıl içinde 9 milyar TL değerinde yatırım yapıldığını hatırlatan Eroğlu bunlardan 3 milyar TL’sinin kendi bakanlığının yatırımları olduğunu hatırlattı.

Ilısu Barajının inşaatında bir sorun yaşanmadığını anlatan Bakan Eroğlu, barajı önümüzdeki yıl tamamen bitireceklerini söyledi. Bakanlığı dönemde en çok gezdiği iller arasında Mardin’in de olduğunu işaret eden Bakan Eroğlu, daha önce Mardin’e geldiğini ve Mardin’in susuzluk çektiğini dikkat çekti.

Bakan Eroğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Başbakanımız buraya çok büyük önem veriyor. Hükümet ilk başladığında ben o zaman DSİ genel müdürüydüm. Mardin’in 30 yıllık su sorununa Sayın Başbakanımızın talimatıyla ile çözmüştük. Buraya geldiğimiz de ben daha önce sordum; ‘Yahu buraya niye su verilmedi’ diye nerden su vereceğiz diye aşağı yukarı 30 yıl düşünmüşler, karar verememişler. 30 yıl yani dolayısıyla ben bir gece Midyat’tan girdim, bir akşamüzeri oradaki dağ vadiden geçerek Beyaz Suya ulaştım ve orada kimseler bilmiyordu beni çünkü tebdili kıyafetle baktım; ‘Bu su her yere yeter’ dedik ve o gün karar verdik. Neticede bir günde karar verip projeyi yaptırdık. Allah’a şükür şu anda ne Mardin’de nede Kızıltepe’de susuzluk problemi yok. Kısa sürede Başbakanımızın talimatıyla bu sözümüzü yerine getirdik. Bugün Yeşilli, Midyat ilçeleriyle Kabala Mahallesi'ne Beyazsudan hat çekeceğiz. Temel atma törenini bugün beraber gerçekleştireceğiz. Yani bu Başbakanımızın Mardin’e ne kadar büyük önem verdiğini açık seçik göstergesidir.”

Dünyanın en büyük Sünni Akarsuyu

GAP bölgesinde bulunan 9 il arasında yer alan Mardin’in şanslı bir konumda olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, "Biz şu anda Mardin’in yaklaşık 100 yıldır hasretle beklediği dünyanın en büyük suni nehrini bitiriyoruz. 2 tane köprü kaldı sadece ama sulama şebekesinin de ihalesini yaptık onun da temel atmaya geleceğiz. Şimdi de temel ata bilirdik ama biz biraz ilerlesin diye inşallah yakında geleceğiz. Dolayısıyla artık Mardin Mardin olalı Kızıltepe Kızıltepe olalı suyla buluşacak bununda müjdesini veriyoruz. Bu suni nehri diyorum kaç kilometre biliyor musunuz? 221 km uzunluğunda ve 200 m3 (metreküp) su taşıyor saniyede 200 m3/s Kızılırmak nehrinin Mart ayındaki debisi 200 m3/s’dir. Yani burada dolu akan bir Kızılırmak nehri gibi bir suni nehir inşaat ettik ve bunu çok hızlı sürede inşaat ettik bunu da özellikle ifade etmek istiyorum. Yani saniyede 200 metreküp su Mardin Ovası'na akacak. Bu sularla 163 bin 330 dekar alan cazibe ile sulanacak. Suya hasret çorak topraklar nihayet suyla buluşacak. Bu modern sulama sisteminin maliyeti 146 milyon TL'dir. 2013 yılının Eylül ayında 18 yatırımın müjdesini vermiştim. Bugün o 18 yatırımın 12 projesi tamamlanarak hizmete girmiştir. Geri kalanları da en kısa sürede tamamlanacaktır.” diye konuştu.

Mardin’de bir milyon fidan

Bu yıl içinde Mardin genelinde 1 milyon gelir getirici fidan dikeceklerini ifade eden Bakan Eroğlu, "Çorak alanlara gelir getirici ağaç dikeceğiz. Buraları parselleyip hakkaniyet ölçüsünde köylülerimize kura sistemiyle vereceğiz. Bakanlık olarak dikeceğimiz fidanların bakımını 3 yıl süreyle üstleneceğiz. Ayrıca Mardin’de üreteceğimiz 2 milyon fidanın 1 milyonunu Mardin’de ekeceğiz." dedi.

Anız yangınları

Anız yangınlarıyla ilgili de konuşan Bakan Eroğlu, "Anız yakılmasına karşı duyarlıyız. Orman yangınlarından ziyade anız yangınları ile uğraşıyoruz. Orman yangınlarının 3 katı kadar köy ve anız yangınlarına koşuyoruz. Yakılan anızlar topraktaki bütün canlıları yok ediyor. Doğanın dengesini bozuyor. Böyle giderse anız yakanların torunları ekecek toprak bulamayabilir. Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı anız biçme ve dönüştürme makinası çıkardı. Çiftçilerimizin müracaat etmesi durumunda Bakanlık yardımcı olacaktır." ifadelerini kullandı. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir