• DOLAR 32.452
  • EURO 34.754
  • ALTIN 2437.68
  • ...
Merkezi Vaaza Son
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Aksoy, bunun yerine 15 camide merkezi vaaz sisteminin başlayacağını açıkladı.



Kemalettin Aksoy, din görevlisi olmanın kendilerine yüklediği en büyük vazifenin halkı dini konularda eğitmek olduğunu hatırlatarak, belirli gün ve zamanlarda vaaz ve irşad vazifesini ifa ettiklerini belirtti.

İrşad vazifesi yapabilmek için ilim sahibi ve donanımlı bir bilgiye sahip olmak gerektiğini vurgulayan Aksoy, son yıllarda din görevlisi olarak görev yapan ilahiyat fakültesi mezunlarının artmasında da merkezi vaaz sisteminin sonlandırılmasının etkili olduğunu kaydetti.

Halkın vaaz edeni görmeyi arzuladığına da değinen Aksoy, "Millet konuşanı görmek istiyor, yüzüne bakmak istiyor. Etkili bir vaaz jest ve mimiklerle zenginleştirilmeli. Vaiz cemaatin durumunu görmeli. Hatibin vaaza olan ilgisine göre kendini ayarlaması lazım. Bu konu ile ilgili yapılan anket ve değerlendirmelerde merkezi vaaz sisteminin istenilen seviyede faydalı olmadığı ortaya çıktı." dedi.

Yüz yüze vaaz ile ilgili din görevlilerinin 3 haftalık bir eğitim sürecinden geçtiklerini ifade eden Aksoy, "Vaaz nasıl hazırlanır? Nasıl sunulur? Nelere dikkat edilir?" gibi konular hakkında da katılımcıları bilgilendirdiklerini söyledi.

Aksoy, daha önce Bayburt`ta Ulu Cami ve Yeni (Yakutiye) Camii`nde merkezi vaaz yapıldığını, şimdi ise kursa katılımlara göre 15 camide yüz yüze vaaz sistemi başlayacağını bildirdi.

Vaazlarda imamlara eğitim veren Bayburt Vaizi Muhammet Kara ise verdikleri üç haftalık kursta etkin bir vaaz etmenin koşulunu anlatmaya çalıştıklarını ifade etti.

Kara, vaazların Kur`an`da geçen peygamber kıssaları, sahabe hayatları, menkıbeler, şiirlerle etkili bir biçimde işlenmesini istediklerini söyledi.

Kara, din görevlisinin halkı dini konularda aydınlatırken, cemaat üzerinde tesir bırakacak şekilde hitap etmesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir