• DOLAR 32.585
  • EURO 35.013
  • ALTIN 2460.319
  • ...
"Eylemlerin amacı hak arama mücadelesi değil"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Vangölü Elektrik Dağın A.Ş. tarafından yapılan açıklamada onarım bakım işini sözleşme ile üstlenen firmalarda çalışan işçilerin arıza onarım ve bakım işleri başta olmak üzere faaliyetlerini engellemeye çalıştıkları tespit edildiği belirtildi.

Yapılan yazılı açıklamada, “08.07.2014 tarihinden itibaren sorumluluk sahamız içerisindeki bazı bölgelerde Arıza Onarım Bakım (AOB) işini sözleşme ile üstlenen müteahhit firmalarda çalışanların hak arama iddiası ile iş bırakma eylemi yaptıkları ve Şirketimizin Arıza Onarım ve Bakım işleri başta olmak üzere faaliyetlerini engellemeye çalıştıkları tespit edilmiştir. Şirketimizin sözleşme ile iş verdiği müteahhit firmalarda çalışanların tamamının katılmadığı iş bırakma eyleminin amacının hak arama mücadelesi olmadığı bilinmektedir. Müteahhit firma elemanlarının aldıkları ücretin Türkiye geneline bakıldığında diğer dağıtım bölgelerinde aynı işi yapan çalışanlara göre eşit veya daha fazla ücret aldıkları bilinmektedir.” denildi.

Açıklamanın devamında, iş bırakma eyleminin yasal bir dayanağının söz konusu olmadığı belirtilerek, “6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 62. maddesinde elektrik iş yerlerinde grev yapılamayacağı düzenlenmiştir. Bu düzenlemeden de anlaşılacağı üzere iş kolumuzda grev yapılması mümkün olmadığı gibi iş bırakma eyleminin yasal bir dayanağı söz konusu değildir. Kaldı ki ilgili müteahhit firma çalışanlarının yetkili bir sendikaya üyelikleri de söz konusu değildir. Bu kapsamda AOB işini üstlenen müteahhit firma işçileri tarafından yapılan iş bırakma ve faaliyet engelleme eylemleri tamamen kanunsuz eylemler olup, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 117. maddesine göre iş ve çalışma hürriyetini ihlal ettiklerinden yapılan eylemler suç oluşturmaktadır. Şirketimiz tarafından Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulacaktır. Ayrıca söz konusu kanunsuz eylemler nedeniyle Elektrik Arıza Onarım ve Bakım işlerinin gerçekleştirilmemesi nedeniyle tüm bölgede gerçekleşen veya gerçekleşecek olan arızalardan dolayı elektrik kesintileri yaşanması, bu kesintiler sebebiyle oluşan veya oluşacak olan cezai ve hukuki her türlü zararlardan Müteahhit firma ve eylemleri gerçekleştirenler sorumludur. Şirketimizin zararları için müteahhit firma ve çalışanları aleyhine yasal yollara başvurulacaktır.” İfadelerine yer verildi.

Emniyeti destekleri ile elektrik arızalarını gidermeye çalıştıklarını belirten VEDAŞ, “Eylemler nedeniyle yaşanan elektrik kesintilerinden dolayı daha fazla mağduriyetin yaşanmaması için Şirketimiz ve çalışanları can siperane bir çabayla ve emniyet kuvvetlerinin destekleri ile elektrik arızalarını gidermeye çalışmaktadırlar. Bu durumdan rahatsız olan müşterilerimizin ve halkımızın şirketimizin hiçbir kusuru olmadığını bilmelerini ve Şirketimizin elinde olmayan sebeplerden kaynaklanan enerji akışındaki aksaklıklardan dolayı müşterilerimizin ve halkımızın Şirketimizi anlayışla karşılayacaklarına inanıyor, iş bırakma eylemini gerçekleştiren müteahhit firma çalışanlarının bir an önce aklı selim davranarak işlerinin başlarına dönmelerini, tahriklere kapılmamalarını, işlerini ve ekmeklerini kaybetmemelerini ve halkımızın daha fazla mağdur edilmesinin önüne geçilmesini diliyoruz.” denildi. (Hacı Yılmaz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir