• DOLAR 32.565
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2451.391
  • ...
Soğutma cihazları konusunda önemli tavsiyeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Yaz aylarının yüksek sıcaklığını hissedildiği bugünlerde, enerji tüketiminin de arttığı günlere yaklaşılıyor.

Temmuz- Ağustos ve Kasım-Aralık dönemlerinin en yoğun elektrik tüketiminin yaşandığı Türkiye’de yaşam alanındaki konforu sağlamak için ısıtma veya soğutma amaçlı kullanılan elektrikli cihazlar maalesef verimliliği düşük olsa da tercih ediliyor ve üstelik verimsiz cihazlar ile bu tüketimler daha da arttığı bilinerek.

Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, Yaz aylarının vazgeçilmez cihazları klimaların seçimi ve kullanımı konusunda vatandaşları uyardı.

Soğutma ihtiyacının bugünlerde daha da artacağına ve buna bağlı olarak elektrik tüketiminin de artacağını kaydeden Dr. Müh. Mustafa Uysal, “Soğutma en doğal hakkımız ama bu hak bizim ekonomimizi bozuyor ise daha dikkatli davranmalıyız. Hem soğutma tesisatının seçiminde hem de işletmesinde uzmanlarından destek alarak, hem kendi cebinize, hem de ülke ekonomisine katkıda bulunabilirsiniz” dedi.

Güneş ile soğutma teşvik edilmeli

Özellikle alışveriş merkezleri ve kamu binalarındaki soğutma sistemlerini bu yönde gözden geçirilmesini öneren Dr. Uysal, Isı yalıtımının yazın da çok etkili olduğunu hatırlattı.

Alternatif soğutma teknolojisi olarak güneşin, özellikle tatil bölgelerindeki otellerde kullanılması gerektiğinevurgu yapan Dr. Müh.Mustafa Uysal şu açıklamalarda bulundu: “Güneşten elde edilen ısının farklı gaz kombinasyonlarından oluşan soğutma gazı ile çevrilmesi ile yazın sıcak günlerini çok az enerji harcayarak istediğimiz klimatik ortamı sağlayabiliriz. Özellikle tatil bölgeleri ve alışveriş merkezlerinde bu yöntem kullanılarak hem elektriğe bağlı enerji tüketimimizi azaltabilir, hem de daha sağlıklı bir soğutma sağlayabiliriz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bunu bir zorunluluk haline getirmelidir. Bu durum aynı zamanda karbon salımını azaltacağından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da çalışma konuları arasına da girmektedir. Ülkemizde bu yönde sağlanacak enerji verimliliği ile Antalya’nın elektrik enerjisi tüketimine denk bir getiri sağlayabiliriz. Üstelik bu teknoloji için yurtdışına bedel ödemek zorunda değiliz, yerli üretim ile bu teknoloji kullanılabilmektedir. Sıcak bölgelerdeki çatılara yerleştirilen güneş kolektörleri yeniden tasarlanarak hem ısıtma, hem de soğutmaya uygun hale getirilerek, yaz kış kullanılabilir. Böylelikle hem yeni bir üretim sahası oluşturmuş, hem de enerji sarfiyatımızı azaltmış oluruz.”

Cihaz seçerken bunlara dikkat edin

ENVERDER Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Uysal, klima seçiminde dikkat edilmesi gerekenler hakkında ise şu açıklamalarda bulundu: “Klima alırken diğer elektrikli eşyaları seçtiğimiz gibi hangi enerji sınıfında olduğuna dikkat etmemiz gerekir. A - G arası değişen enerji seviyelerinden en az elektrik harcayanı A sınıfıdır. G'ye doğru elektrik tüketimi artar. Eğer kullandığınız klimanın ömrü 10 yılı geçmişse gerek enerji sınıfı A olmadığı için gerekse kullanımdan ötürü enerji tüketimi fazladır. Aradaki enerji tüketimi farkı yüzde 40'lara ulaşabilir. Bir klima alırken ısıtmak veya soğutmak istediğiniz mekânın boyutuna uygun bir model seçmek gereklidir. Yetersiz veya gereğinden güçlü klimalar enerji tüketiminizi arttırır. Mekâna göre küçük BTU'lu klima alınırsa klima odayı bir türlü istenilen sıcaklığa ulaştıramayacağı için sürekli çalışacak ve elektrik tüketimi artacaktır. Mekana göre büyük BTU'lu klima alınırsa mekan birden soğuyacak, kompresör sık sık kapanıp açılacağı için fazla elektrik kullanılacaktır. Klimayla soğutma yapılan mekânlarda güneş ışınlarının pencereden içeri girmesi soğutmaya negatif etki yapar. Bu nedenle mümkünse güneşlikler açılmayarak güneş ışınlarının eve girmesi engellenebilir. Odanın karanlık olmaması için güneşe bakmayan pencere perdelerini açılarak oda içi aydınlatma sağlanabilir. Evinizin ısı yalıtımlı olması, klimayla ısıtma ve soğutma yaparken iç ısı daha uzun süre korunacağı için enerji tasarrufu açısından olumlu katkı sağlar.”

Filtreleri temizletin

Filtreleri temizlenmeyen bir klimanın enerji tüketiminin diğerlerine oranla daha fazla olduğunu söyleyen Dr. Müh. Mustafa Uysa, “Dışarısı 33 dereceyken oda sıcaklığını 18 dereceye düşürmek çok soğuk bir ortam oluşturduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Olması gerekenden daha soğuk ortamlar hem sağlık hem de enerji tüketimi açısından önerilmez. 24-25 selsiyus dereceler soğuk hissetmeniz için yeterli olabilir. Bu sıcaklıklara ulaşmak için ise klimanızı 22-23 derecelere ayarlamanız yeterlidir. Klimanızda her 1 derecelik sıcaklık farkı elektrik tüketiminde yüzde 6'ya yakın değişiklik yapar. Bu demektir ki 5 derece fazla soğuttuğumuz bir ortamda yüzde 30 fazla enerji kullanmaktayız. Filtrelerin periyodik bakımının yapılması gerekir. Filtreleri temizlenmemiş bir klima hem iyi nem almaz, hem de soğutma işleminde daha çok elektrik harcar. Filtreler, üretici firmanın belirttiği zaman dilimlerinde yenisiyle değiştirilmelidir” diye konuştu. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir