• DOLAR 32.483
  • EURO 34.863
  • ALTIN 2447.484
  • ...
Yasaklar kalktıkça öğrenciler de dönmeye başlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

28 Şubat sürecinin uzantısı olan başörtüsü yasağı ve katsayı adaletsizliği başörtülü ve imam hatip lisesi öğrencilerinin Türkiye`de eğitim görmelerinin önündeki en büyük engellerden biriydi.

Bu süre içerisinde Türkiye`de okuma imkânı bulamayan imam hatip lisesi mezunu ve başörtülü öğrenciler eğitim için Almanya, Avusturya, Macaristan, Bosna Hersek gibi ülkelere gitmek için ÖNDER`in kapısını çalıyordu. ÖNDER`de zaman zaman bu çocukların yoğun talebini karşılamakta zorlanıyordu.

Ancak katsayı yasağının kalkması ve ülkenin başörtüsü yasağı uygulamasında normalleşme sürecine girmesi ibreyi tersine çevirdi. Artık başörtülü ve İHL öğrenciler yurt dışı yerine kendi ülkelerinde eğitim görmeyi tercih ediyorlar.

YURTDIŞI TALEBİ YÜZDE 50 GERİLEDİ

Türkiye İmam Hatip Liseleri ve Mezunları Derneği (ÖNDER) ile Avusturya`da faaliyet gösteren WONDER, 13 yıldır yabancı ülkelerde okumak isteyen başı kapalı öğrencilere okul tercihi, burs temini ve barınma imkânı sağlama konusunda yardımcı oluyordu.

ÖNDER Genel Başkanı Hüseyin Korkut, ülkenin normalleşme sürecine girmesi ile birlikte yabancı ülkelerde okumak isteyen öğrenci sayısında yüzde 50`ye varan bir gerileme olduğunu söyledi.

Hüseyin Korkut, geçtiğimiz yıl yurt dışında okumak için kendilerine 400 öğrenci başvururken bu yıl bu sayının 200`lerde kaldığını kaydetti. Yasakların kalkmasıyla öğrencilerin yurt dışına gitmesi için bir neden kalmadığını vurgulayan Hüseyin Korkut şunları söyledi:

"Yıllardır süren yasaklar yüzünden binlerce öğrencimiz gurbette okumak zorunda kaldı. Bu çocuklar ailelerinden kilometrelerce uzakta yaşamak zorunda bırakılarak büyük sıkıntılar yaşadılar. Gençlerimiz okumak için ağır bedeller ödedi. Şimdi bunların geride kaldığını görmek bizi sevindiriyor. Olması gereken de buydu.`

GİDENLER DE DÖNECEK

ÖNDER Başkanı Hüseyin Korkut, eğitimine yurt dışında devam etmek isteyen başarılı imam hatip öğrencileri ile mastır yapmak isteyen öğrencileri desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Halen Avusturya`daki çeşitli fakültelerde eğitim gören binin üzerinde Türkiye`den giden öğrencinin bulunduğunu hatırlatan Korkut, eğitimlerini tamamlayan bu öğrencilerin Türkiye`ye döneceğini kaydetti.


YENİŞAFAK

Bu haberler de ilginizi çekebilir