• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Kitap okuma oranlarında düşüş yaşanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Gaziantep’te kitap satış oranlarının düştüğünü ve toplum olarak kitap okuma kültürün azaldığına dikkat çeken İslami kitabevi sahipleri özelde gençlerin kitap okuma oranlarında düşüş yaşandığını kaydetti.

“Kitap okuma oranları son yıllarda çok düştü”

Allah’ın ilk emrinin ‘oku’ olduğunu fakat toplumun bu emri arka plana attığını söyleyen kitabevi işletmecilerinden Bahattin Esen, “Maalesef kitap okuma oranları son yıllarda çok düştü. Geçmiş yıllarda bu imkânlar olmamasına rağmen kitap okuma oranları yüksek iken şimdilerde istediğimiz kitaba anında ulaşabildiğimiz halde okuma kültürünü kaybettik. Toplum olarak okuma gibi bir derdimiz kalmamış. Tabi ki kitap okumanın belli temel sebepleri var. Toplum olarak kitap okumak yerine vaktimizin büyük kısmını TV ve bilgisayar başında veya farklı mekânlarda geçiriyoruz. Yine toplum olarak bir dünyevileşme telaşı sarmış. Toplum tamamen kazanç elde etmeye mecbur bırakılmış. 8 saat çalışan bir işçi asgari ücretle çalıştığı için bunu yetersiz görüp 12 saat ve daha fazla mesai yapma endişesinde.” şeklinde konuştu.

“Kitap okuma sıralamasında ülke olarak son sıralardayız”

Kitap okuma oranlarının çok düşük seviyelerde olduğuna dikkat çeken işletmecilerden Bilal Gümüş ise, “Kitap okuma en temel ihtiyaçlar arasında yer alması gerekirken maalesef kitap okuma sıralamasında ülke olarak son sıralardayız. Sisteme entegre olma ve dünyevileşme olduğundan dolayı insanımız kendini kitap okumaktan uzak hissediyor. Önceleri hediyeleşmelerde kitap alınırdı. Kitap en büyük hediye sayılırdı. Ne yazık ki Müslümanların sisteme entegre olmaları kendini savunamama ve köleleştirme tehlikesi ile karşı karşıya toplumu bilinçli olarak okumadan, yazmadan ve düşünmeden uzaklaştırmak için farklı farklı versiyonlarla insanımız aldatılmaktadır. Şunu belirteyim ki okuma kültürü olmayan bir toplum daima zararla karşı karşıya olan bir toplumdur. Okuma derdi pek de kalmamış. Okuma derdimiz olmadığından okutma derdimiz de olmuyor. Onun için özümüze dönmeli ‘Ey iman edenler iman edin’ ayetini baz alarak imanımızı tazeleyip okumalıyız.” dedi.

“Kitap okumayı yeni nesillere sevdirmeliyiz”

Kitap okuma ve okutma konusunda ailelere önemli görevler düştüğünü ifade eden kitabevi işletmecilerinden İzzet Dinçer de, “Yeni nesil kitap okumadan büyüyor. Toplumun en önemli unsuru ailedir. Eğer ailelerde kitap okuma kültürü gelişirse bu tüm topluma yansıyacaktır. Bir okulda anket düzenledik çocuklara evde anne ve babanız en çok hangi iş ile meşgul ise anne ve babanızın meşguliyetini resim yapıp getirin dedik. Bu şekilde bir anket düzenledik. Anket sonucunu görünce çok üzüldük. Maalesef çocukların yüzde 98’i babalarını TV veya cep telefonu ile meşgul iken resimlerini çizip getirdiler. Bundan dolayı yeni nesillerin okuyan ve toplumuna faydalı bir nesil olmasını istiyorsak kitap okumayı yeni nesillere sevdirmeliyiz.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir