"Sıcaklarda mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın"
Sıcakların mevsim üzerinde seyretmesi üzerine vatandaşları sıcak havaya karşı uyaran Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, zorunlu olmadığı sürece dışarı çıkılmaması uyarısında bulundu.
MERSİN - Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi üzerine yazılı bir açıklama yapan Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, vatandaşların zorunlu kalmadıkça dışarı çıkmamalarını önerdi.
Gerekli önlemler alınmadığı zaman aşırı sıcakların insan sağlığını olumsuz etkileyebildiğini ve çeşitli sağlık problemlerine yol açtığını dile getiren Dr. Kemik sıcaktan kaçınması gereken kişileri “Aşırı sıcaklardan özellikle dört yaşından küçük çocuklar, özürlüler, gebeler, 65 yaş ve üzeri yaşlılar, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, şeker hastası, kalp-damar hastası, beyin-damar hastası, psikolojik hastası, kronik solunum sistemi hastası, karaciğer hastası, böbrek hastası, sürekli ilaç kullananlar ve evsizler” şeklinde sıraladı.
Günün en sıcak saatleri olan 10.00 ile 16.00 arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması konusunda uyaran Dr. Kemik, “Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli. Geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır” dedi.
Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanların kapalı ve park edilmiş araçlarda kesinlikle bırakılmaması uyarısında bulunan Dr. Kemik, sıcaktan korunma yollarını ise şöyle sıraladı:
“Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır.
Güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir.
Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.
Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2 buçuk litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir.
Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır.
Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.
Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir." (Osman Öksüz-İLKHA)