• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Yenilenebilir Enerji Projesi'nin tanıtımı yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Muş Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi tarafından uygulanan ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ile İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen ‘Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Kullanma-Yok Etmeden Tüket Projesi’nin tanıtımı ve açılışı yapıldı.

Muş Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen açılış programına Vali Vedat Büyükersoy, Belediye Başkanı Feyat Asya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, kurum amirleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının çok önemli olduğuna dikkat çeken Vali Vedat Büyükersoy, “Muş’ta ilk defa bir rüzgârgülü ve okulumuzun çatısında güneş enerji paneli ile yaklaşık 120 KW’ lık bir enerji üretmiş bulunmaktayız. Bu projenin esas önemli olan tarafı burada okuyan öğrencilerimizin kafasında ‘ben bir şeyler yapabilirim’ düşüncesinin oluşması, bu eserin çıktısından daha önemlidir. Biz burada DAKA’nın, İl özel idaresinin ve okulumuzun beraber gerçekleştirmiş olduğu bu güneş paneli ve rüzgârgülünün aynı zamanda Muş’ta yaşayan diğer girişimci vatandaşlarımıza da örnek olacağı kanaatindeyiz. Girişimci olup köyde, bağında, bahçesinde hayvancılıkla uğraşan, küçük çaplı, işletmeler kuran vatandaşlarımız belki de bundan fikir edinecek, buna benzer tesisler kurarak kendileri de yapacaklar. Bu durumda sürekli kesilen ve kesintiden dolayı işletmesinde zarara uğrayan arkadaşlarımız elektrik kesintisi olmaksızın kendi elektriğini üretecektir” dedi.

Enerji kaynaklarının desteklenmesinin önemine de değinen Büyükersoy, “Biz burada belki de Türkiye’nin ilk örneğini sergilemekteyiz. Türkiye’de Endüstri meslek lisesi olarak güneş enerjisi ve Rüzgâr Gülü burada uygulanmaktadır. İnşallah bu başka alanlarda da örnek olacaktır.” şeklinde konuştu.

Programın açılışında Endüstri Meslek Lisesi Müdürü görsel olarak proje hakkında katılımcılara bilgi verdi. Daha sonra kürsüye çıkan DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci proje hakkında kısa bir konuşma yaparak enerji kaynaklarının değerlendirilmesinin önemine değindi.  Demirci, projeye katkı sunan herkese teşekkür etti.

Bu projenin öğrencilerde oluşturacağı kapasitenin çok önemli olduğuna dikkat çeken Demirci, “Bu proje çapı itibariyle küçük görünen ama verimi yüksek düzeyde olan bir projedir. Ben bu projeye katkı sağlayanları kutluyorum. Endüstri meslek lisesinin uyguladığı belki de Türkiye’de ilk olarak gerçekleşen bu projeyle, Muş Endüstri Meslek Lisesi Tarihe geçmiş bir projeye imza atmış oldu. Ben sadece bu projenin 120 kw’lık kapasitesinin verdiği bir değerle sınırlı kalmayacak bir değer yetiştireceği öğrencilerle ve bu öğrencilerle yaratacak kapasiteyi, bu kapasiteyle Muş’u ve Muş’ta yaşayan insanların hayat şartlarını etkileyeceğine inanıyorum. Bölgemiz enerji zenginliği açısından son derece önemli bir bölge ve bu kaynakları kullanma noktasında elimizdeki imkânları sonuna kadar kullanmaya kararlıyız’’ dedi.

Program teknik elemanların enerji üreten güneş panelinin tanıtımı ile devam etti. Muş’un yüksek bir kesimine kurulan Rüzgâr Gülünün açılışı ve bölgede kurulan damlama sulama sisteminin vanasının Vali Büyükersoy tarafından açılışının ardından program sona erdi. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir