• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Atina`daki Cami İtirazına Ret
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yunan Haber Ajansı AMNA’nın haberine göre, aralarında Pire Metropoliti Serafim’in de bulunduğu dokuz kişinin Atina’ya cami yapımına yönelik itiraz başvurusu Danıştay Genel Kurulunda oy çokluğuyla reddedildi.

Danıştay, 2399/2014 sayılı kararında, Atina’da cami inşa edilmesini öngören kanunların anayasaya uygun olduğunu belirtti. Kararda, “cami inşasını öngören yasal hükümlerin dini inançlarla ilgili özgürlükleri ve eşitlik ilkelerini ihlal etmediği” vurgulandı.

Yunan hükümeti, Votanikos semtinde yer alan 17 dönümlük bir arazide eski bir hangardan dönüştürülecek yaklaşık 350 kişilik bir ibadet yeri yapmayı planlıyor. Yaklaşık 8 ay önce ihalesi tamamlanan ve Yunanistan Altyapı Bakanlığı tarafından da onaylanan Atina’da cami inşası için, AB destekli ESPA fonundan 1 milyon 100 bin avroluk bir bütçe tahsis edildiği açıklandı.

37 yılda yedi karar, yedi erteleme

Atina’ya ilk cami yapımı kararı 1976 yılında alınmıştı. Konu daha sonra 1983 yılında yeniden gündeme geldi. 2000 yılından sonra ise Yunan hükümeti beş defa daha caminin inşaatını gündemine aldı. Ancak Yunan Ortodoks kilisesi ve muhalif gruplar karşı çıktı.

2011’de hükümet caminin yapımını sağlayacak bir yasa çıkardı. Fakat caminin inşa edileceği yer konusunda karar verilememesi ve Altın Şafak Partisi gibi aşırı sağ grupların şiddetli muhalefeti nedeniyle yapımı tekrar ertelendi.

Yarım milyon Müslüman var

Yunanistan’nın yüzde 90’ı Hristiyan Ortodoks mezhebine bağlı. Ülkede 500 bin Müslüman yaşıyor. Bunların büyük kısmı kayıt dışı göçmenlerden oluşuyor. Caminin yapılacağı başkent Atina’da ise 30 bin kadar Müslüman yaşıyor.
Camisi bulunmayan tek Avrupa başkenti Atina’da, Müslümanlar, namazlarını garajlarda, bodrum katlarında kılmak zorunda kalıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir