• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
AİHM, Fransa`nın ‘Peçe’ Yasağını Destekledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), peçe davasında Fransa`nın ihlali olmadığını hükmetti. AİHM, Fransa`da peçe kullanılmasına getirilen yasakla ilgili görülen davada, Fransa`nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nin hiçbir maddesini ihlal etmediği yönünde karar aldığını açıkladı.

Paris’te yaşayan, Pakistan kökenli olduğu belirtilen ve ismi açıklanmayan 23 yaşındaki kadın, getirilen yasakla "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ayırımcılığın yasaklanması, aile ve özel yaşama saygı, ibadet özgürlüğüne saygı ile ilgili maddelerinin ihlal edildiği" gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu.

AİHM’nin ilgili dairesi, 28 Mayıs 2013`te davanın karışık ve zor olması nedeniyle başvurunun Büyük Daire tarafından ele alınmasını kararlaştırmıştı.

Fransa’da 11 Ekim 2010`da yürürlüğe giren yasa, kamuya açık yerlerde yüzü kapalı giysilerle dolaşılmasına "güvenlik gerekçesiyle" yasak getiriyor. Yasanının onaylanmasından önce kamuoyunda yoğun tartışmalar yaşanmıştı.

DAVANIN AVUKATLARI: KARARI ÜZÜNTÜYLE KARŞILADIK
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nin (AİHM) peçe kararında Fransa`nın ihlali olmadığına hükmetmesinin ardından davacının avukatları, kararı üzüntüyle karşıladıklarını söyledi.

AİHM`nin Büyük Dairesi`nde görülen ve bugün karara bağlanan davanın ardından konuşan davacının avukatları Eşref Ali, Sharma Sanjeev ve Tony Muman, "Saygı duyuyoruz ama yine de kararı üzüntüyle karşıladık" ifadesini kullandı.

Avukatlar, "Bundan sonra ne olacak?" sorusu üzerine, müvekkillerinin de karara saygı duyacağını belirtti. Böyle bir kararı beklediklerini söyleyen avukatlar, müvekkillerinin de mahkemeden olumlu yönde sonuç alamayacağını bildiğini ama yine de insan hak ve özgürlükleri için mücadele etmek istediğini ifade etti.

Paris’te yaşayan, Pakistan kökenli olduğu belirtilen ve ismi açıklanmayan 23 yaşındaki kadın, getirilen peçe yasağıyla "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ayırımcılığın yasaklanması, aile ve özel yaşama saygı, ibadet özgürlüğüne saygı ile ilgili maddelerinin ihlal edildiği" gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu.

AİHM’nin ilgili dairesi, 28 Mayıs 2013`te davanın karışık ve zor olması nedeniyle başvurunun Büyük Daire tarafından ele alınmasını kararlaştırmıştı.

Bugün açıklanan kararda, mahkeme, Fransa`nın peçe yasağında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nin hiçbir maddesini ihlal etmediğine hükmetti.

Fransa’da 11 Ekim 2010`da yürürlüğe giren yasa, kamuya açık yerlerde yüzü kapalı giysilerle dolaşılmasına "güvenlik gerekçesiyle" yasak getiriyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir