• DOLAR 35.35
  • EURO 36.311
  • ALTIN 3019.07
  • ...
Karanlık Hormonu ne işe yarar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- Melatonin hormonu hakkında yazılı açıklamada bulunan Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, hormonu melatonin hormonu beynin orta kısımlarında bulunan pineal bezi tarafından salgılanan bir hormon olarak tanımladı.

Bu hormonun üretiminin ve salınımının karanlık ile başladığına ve aydınlık ile sona erdiğine dikkat çeken Başarılı, melatonin hormonunun görevleri hakkında şunları belirtti: “Hücrelerimizi yenileyici, bağışıklık sistemini düzenleyici, vücudumuzun biyolojik ritmini ayarlayıcı, anti-oksidan, yaşlanmayı geciktirici özellikleri olan melatonin hormonu gece salgılandığı için “karanlıklar hormonu” olarak da bilinir.”

Çocukların gelişimi için yatak odalarında ki gece lambalarının kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Başarılı, melatonin hormonunun yeterince salgılanmadığı durumdalar da ise vucutta meydana gelecek rahatsızlıklar hakkında şunları söyledi: “Vücut direncimiz düşer, çünkü hücrelerimiz yeterince yenilenemez. Vücudumuzun biyolojik saati korunup, ritmi ayarlanamaz ve jetlag diye tanımlanan ve genellikle uzun süreli uçak yolculuklarından sonra görülen klinik bulgular ortaya çıkar. Uykusuzluk, yorgunluk hissi, iştahsızlık, hazımsızlık, zihinsel ve fiziksel performans kaybı, reaksiyon zamanında uzama, hafızada azalma gibi bulgulardır.”

Depresyonda da melatonin hormonunun azaldığı uyarısında bulunan Başarılı, hormonun sevyesin artırıcı şu tavsiyelerde bulundu. “Karanlıkta uyumalıyız. Uyurken mutlaka kullanmak gerekiyorsa solgun ve kırmızı ışık tercih etmeliyiz. Mümkünse gece çalışmalarını gündüze kaydırmalıyız. Stres, üzüntü, öfkeden uzak durmalıyız. Alkol, sigara, kahve, fazla çay tüketmemeliyiz. Uykudan önce egzersiz yapmamalıyız.”

Özellikle vişne, lahana, badem, fındık, yer fıstığı, kızılcık, papatya çayı, anason-rezene çayı, soya fasulyesi, ton balığı gibi gıdaların akşam saatlerinde tüketilmesini tavsiye eden Başarılı, “Doğal yollarla vücudun kendi salgısını arttıracak davranış kalıplarına geçilmesi daha uygun olur” şeklinde ifade etti. (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir